Вести


Пузовић: Покрајински буџетски фонд за заштиту животне средине остаје без наменских средстава у износу од 24 милиона динара годишње

Нови Сад , 15. октобар 2014.
-A A +AПузовић: Покрајински буџетски фонд за заштиту животне средине остаје без наменских средстава у износу од 24 милиона динара годишње.

Нови Сад , 15. октобар 2014. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић одржао је конференцију за штампу поводом одузимања наменских буџетских средстава за животну средину у АП Војводини.

Наиме, у АП Војводини постоји буџетски фонд за животну средину при ресорном покрајинском секретаријату, који располаже са годишњим средствима у износу од 24 милиона динара. Проблем је настао због тога што је Народној скупштини Србије на усвајање упућен Предлог закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда, којим је укинута могућност да се део накнада за коришћење рибарског подручја на територији Војводине користи преко Покрајинског буџетског фонда за заштиту животне средине. Усвајањем поменутог Предлога закона, Покрајински буџетски фонд за заштиту животне средине остаје без наменских средстава у износу од 24 милиона динара годишње.

"То су била наменска средства која су се већ пет година користила за финансирање програма корисника риболовних подручја у Војводини", рекао је Пузовић. "До сада су пласирали преко 70 милиона динара корисницима риболовних вода за програме у четири сегмента. То су: унапређење рада рибочуварске службе, техничко и материјално опремање корисника риболовних подручја, порибљавање риболовних вода и ревитализација рибљих станишта, односно водених станишта која су најугроженија у Србији".

Корисници риболовних вода су били веома задовољни тим активностима Секретаријата, јер је сваки динар који је стизао у покрајински буџетски фонд, према Закону о рибљем фонду, усмераван корисницима, за разлику, како је рекао Пузовић, од корисника риболовних вода у другим деловима Србије, који никада нису добили ни једног динара, иако су се средства сливала за исту намену у износу од 10 одсто од продатих риболовних дозвола.

"Нагласио бих такође да, по закону, када се прогласи неко заштићено подручје, управљач заштићеног подручја је уједно и корисник риболовне воде, тако да смо овим средствима помагали и управљаче заштићених подручја и помагали им да кроз унапређење риболовних станишта и вода, спречавање рибокрађе, унапређују општи биодиверзитет и природне вредности тих заштићених подручја, која су често од међународног значаја", рекао је покрајински секретар Пузовић.

"Тема је значајна, јер су средства за заштиту животне средине изузетно важна, посебно због тога што смо у фази припремних преговора за прикључење Србије ЕУ. Поглавље 27 о животној средини је једно од најкомплекснијих и најзахтевнијих поглавља, не само са аспекта обезбеђивања одговарајућих стручних капацитета, већ и са аспекта обезбеђивања неопходних финансијских средстава", рекао је Пузовић.

Током израде предлога Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине је ресорном министарству упутио више иницијатива у којима је указивао на потребу преиспитивања става о укидању реализације средстава преко Покрајинског буџетског фонда за заштиту животне средине. Ресорно министарство је, наиме, укинуло ову могућност позивајући се на мишљење Министарства финансија, у којем се наводи потреба преиспитивања постојања буџетских фондова због преласка на програмско финансирање. Покрајински секретаријат сматра да овакво образложење није у супротности са досадашњим начином располагања средстава у оквиру Покрајинског биџетског фонда за заштиту животне средине, јер су она и до сада додељивана за програмско финансирање корисника рибарских подручја.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs