Вести


Радојевић: Покрајина препознала значај улагања у виноградарску и винарску производњу

Баноштор , 01. септембар 2018.
-A A +AРадојевић: Покрајина препознала значај улагања у виноградарску и винарску производњу .

Баноштор , 01. септембар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, отворио је данас традиционалну манифестацију „Баношторски дани грожђа“, која се 22. пут одржава у сремском селу Баноштор.

Више од две деценије трајања манифестације, говоре о значају који ови дани, посвећени берби грожђа и производњи вина имају за Војводину, за промоцију виноградарства као гране пољопривреде и домећег руралног туризма.

„Манифестације попут „Баношторских дана грожђа“ имају подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, јер су организоване с циљем да унапреде и додатно развију виноградарску и винарску производњу“, казао је секретар Радојевић.

Он је нагласио да је Покрајински секретаријат за пољопривреду од прошле године по први пут препознaо значај директног инвестирања у виноградарску и винарску производњу, и то кроз субвенциoнисање подизања нових засада винове лозе, те набавке стубова за ограђивање винограда. Такође, први пут се војвођанским винаријама додељују и бесповратна средства за набавку опреме за производњу вина.

„Последњих неколико година забележен је интензиван раст и развој виноградарства и винарства у Војводини, и ми то желимо, и морамо, да препознамо кроз наше мере“, казао је Радојевић додајући да ће Покрајина наставити са значајном подршком војвођанским виноградарима и винарима све док Европска унија, кроз ИПАРД програм, не препозна ове пољопривредне делатности.

Он је још додао да је за винаре и виноградаре у Војводини, односно за подизање квалитета вина, значајно улагање Покрајине од 17 милиона динара у набавку најсавременијег винског анализатора, који је налази у Сремским Карловцима на огледном пољопривредном добру Департмана за виноградарство Пољопривредног факултета.

„Све анализе које Факултет ради у том аналузатору, доступне су нашим винаријама по веома повољним условима“, рекао је Радојевић и додао да ће се на тај начин, кроз заједничку сарадњу, сигурно подићи и квалитет наших вина, те да ће бити боље позиционирана на домаћем и међународном тржишту.

И у оквиру овогодишњих „Баношторских дана грожђа“ централни део манифестације чини изложба вина. Организован је и Мини привредни сајам на којем је изложено све што је везано за виноградарство, од калема па до коначног производа. Истовремено, посетиоци су могли да уживају у свечаном дефилеу учесника и традиционалном приказу прераде грожђа на начин на који су то радили наши преци.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs