Вести


Радојевић у радној посети министру пољопривреде Републике Кипар

Нови Сад , 24. мај 2019.
-A A +AРадојевић у радној посети министру пољопривреде Републике Кипар.

Нови Сад , 24. мај 2019. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, др Вук Радојевић, састао се са кипарским министром пољопривреде, руралног развоја и животне средине Костасом Кадисом у Никозији, на чији позив борави у радној посети Републици Кипар.

Саговорници су истакли да су пријатељски односи наше две земље добар темељ за проширивање и унапређивање даље сарадње.

На састанку је посебно разговарано о теми која, како је истакнуто, има посебан значај за Кипар и Војводину, а реч је о унапређивању система за наводњавање. Том приликом је секретар истакао чињеницу да “Војводина има значајну каналску мрежу, али да она претежно служи за одводњавање, а да су у току значајне инвестиције са циљем да се иста у што већој могућој мери преведе у двонаменски систем, поред одводњавања и за наводњавање”.

Такође је истакнута потреба појачане сарадње у научно-истразивачкој области и све веће употребе информационих технологија у пољопривреди, у оквиру чега је Радојевић посебно нагласио значај и улогу Пољопривредног факултета у Новом Саду, као и Института Биосенс.

Поред ове сарадње, истакнута је могућност повећања спољнотрговинске размене двеју земаља, пре свега у сектору пољопривредно прехрамбених производа. Овом приликом констатована је неопходност директног повезивања привредника преко Привредне коморе Кипра и Привредне коморе Војводине.

У циљу контретизације сарадње, Радојевић је предложио поновно учешће Републике Кипар на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, и упутио позив кипарском министру пољопривреде за посету Аутономној покрајини Војводини, што је и прихваћено..

Ресорни секретар разговарао је у Никозији, у одвојеној посети, са директорима Управе за шуме и Управе за воде, директором Агенције за осигурање у пољопривреди, као и са замеником директора кипарске Агенције за аграрна плаћања.

Након састанака у Министарству, покрајински секретар Радојевић, са сарадницима, обишао је Европски универзитет на Кипру, где су разматране могућности заједничког учешћа на међународним пројектима и пројектима међународне размене у области пољопривреде.

Током другог дана посете делегација Сејретаријата предвођена покрајинским секретаром, обишла је експерименталну фарму за сточарску производњу и експерименталну станицу за биљну производњу Пољопривредног истраживачког института. Такође, посетили су и винарију и удружење произвођача чије инвестиције су финансиране средствима Европске уније.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs