Вести


Радојевић: Циљ нам је подршка младим генерацијама нових пољопривредника у Војводини

Нови Сад , 15. септембар 2017.
-A A +AРадојевић: Циљ нам је подршка младим генерацијама нових пољопривредника у Војводини.

Нови Сад , 15. септембар 2017. .

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је данас 94 уговора корисницима, који су остварили ово право на основу конкурса намењеног за подршку младима у руралним подручјима на територији АП Војводине у 2017. години.

Радојевић је истакао да је реч о новој инвестицији у пољопривреди, за коју је ресорни секретаријат издвојио 100 милиона динара, а чија укупна вредност износи oko 165 милиона динара.

„Ово је мера аграрне политике која се по први пут спроводи, и којом конкретно стимулишемо млађе пољопривредне произвођаче до 40 година. То је био циљ овог конкурса и представља подстицај Покрајинске владе, како би се допринело останку младих на селу и демографској обнови села у Војводини“, истакао је Радојевић. Он је додао да је, истовремено, омогућено да 35 нових пољопривредника, а који то до сада нису били у прилици да учине, приликом потписивања ових уговара и региструју своје газдинство и заснују своју пољопривредну производњу.

Покрајински секретаријат је овом конкурсном линијом подржао даље унапређивање и развој примарне биљне и сточарске пољопривредне производње, али исто тако, према речима мр Радојевића, и прераду меса, млека, воћа, поврћа и грожђа. Секретаријат ће 75 одсто ових средстава авансно исплатити младим пољопривредницима, а 25 одсто након реализације инвестиције. Минималан износ који је додељиван је до 500 хиљада динара, а максималан који је неки пољопривредни произвођач могао остварити путем овог конкурса 1,2 милиона динара.

Највеће интересовање владало за даљи развој и унапређивање биљне производње, и према речима мр Радојевића, у ову област укупна инвестиција износи близу 115 милиона динара и потписаних 63 уговора. У области унапређивања развоја сточарства, данас је потписано 28 уговора вредности 44,5 милиона динара, док су у осталим областима потписана три уговора у вредности 4,5 милиона динара.

Ресорни секретар је изнео интересантан податак да од 94 потписника данашњих уговора, 44 су жене и исто толико њих су млађи од 25 година, као и да чак 24 лица поседује високу стручну спрему.

Радојевић је позвао војвођанске пољопривреднике да се и даље пријављују на актуелне конкурсе, истакавши да ће, с обзиром на интересовање, ова мера мора бити приоритетна и у 2018. години.

Поводом предузимања мера на плану ублажавања последица од суше у нашој покрајини, мр Радојевић је најавио да ће ускоро са ресорним Министарством, а након потпуних информација са терена, после жетве, јавности бити представаљен предлог мера за ублажавање последица суше.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs