Вести


Расправа о информисању на језицима националних мањина

Нови Сад , 01. март 2013.
-A A +AРасправа о информисању на језицима националних мањина.

Нови Сад , 01. март 2013. .

Нови Сад, 1.март 2013.- У Скупштини АП Војводине, одржана је дискусија о информисању јавности на језицима националних мањина, коју су организовали Мисија ОЕБС у Србији и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, уз подршку Амбасаде Велике Британије. Уводна излагања су саопштили Славиша Грујић, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права и Драгана Николић Соломон, шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС у Србији. У дискусију се укључила и државна секретарка Министарства културе и информисања Гордана Предић, као и потпредседник Независног друштва новинара Србије Драган Јањић.
У својим уводним напоменама, покрајински секретар Славиша Грујић подсетио је да је Уставом Републике Србије загарантовано право на информисање на матерњем језику, као једно од основних права припадника националних заједница. У АП Војводини се поред јавног информисања на српском језику ово право остварује и на мађарском, словачком, хрватском, румунском, русинском, ромском, македонском, украјинском, чешком и на немачком језику, као и на буњевачком говору; а у Србији се користе и босански, бугарски, албански и влашки језик.


„Јасно је да информисање на језицима националних заједница значајно због очувања њиховог националног и културног идентитета", рекао је Славиша Грујић. „Увидом у нацрте медијских закона и стратегију развоја медија, можемо закључити да нас очекује привођење крају приватизације медија и дигитализација телевизијског сигнала. Све то ће значајно утицати и на мањинске медије. Због свега тога је организована данашња расправа, где је кандидовано неколико тема. Једна је финансирање мањинских медија. Друга се односи на настављање, или преиспитивање приватизације медија, док би као трећу издвојили развој Радиодифузне установе Војводине. Као важну област за дискусију истакао бих и финансирање новина на језицима националних мањина. Са развојем цивилног сектора појавио се врло мали број медија, којима су оснивачи невладине организације, тако да би и то била интересантна тема за дискусију. Као последњу, али не мање важну тему, издвојио бих унапређење програма и кадровско јачање медија."


Драгана Николић Соломон подсетила је да Мисија ОЕБС у Србији, деценију уназад, путем закона и стратегија подржава рад мањинских медија. У Републици Србији има 19 мањинских заједница и све имају представнике у саветима националних заједница, који су укључени у програме рада мањинских гласила. Да би се решио законски основ поводом свих питања, која су истакнута у данашњој дискусији, важно је да се сви укључимо у јавну расправу о Нацрту закона о јавном информисању, која ће се одржати у уторак, 5. марта, нагласила је Николић Соломон.У дискусији о „Изазовима и потребама медија на мањинским језицима„ учествовали су Динко Грухоњић (Независно друштво новинара Војводине), Гојко Вукадин (директор ОК ТВ Ковачица), Перица Сојчев (Национални савет бугарске националне мањине) и Исхак Слезовић (директор Радио 100 Плус, Нови Пазар). Расправа је вођена и поводом теме „Националне мањине и мањински језици у програмима јавних радио-дифузних сервиса". Говорили су Игор Божић (директор информативног програма Радио-телевизије Војводине), Атила Мартон (помоћник главног и одговорног уредника РТВ Војводине), Гордана Јаковљевић (Радио-телевизија Србије) и Раде Вељановски (професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду).
У дискусију су се укључили и представници надлежних државних и покрајинских органа, националних савета националних мањина, медијских удружења, јавних радио-дифузних сервиса, као и локалних и регионалних медија који извештавају на језицима националних мањина. Било је речи и о изазовима и потребама медија на мањинским језицима и садржајима намењеним националним мањинама у програмима јавних радио-дифузних сервиса, локалних и регионалних медија. Представљени су резултати два мониторинга извештавања на мањинским језицима у предизборној кампањи 2012. године, која су спровели Независно удружење новинара Војводине и Новосадска новинарска школа.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs