Вести


Резултати истраживања о стручним ставовима и раду са женама жртавама насиља

Нови Сад , 07. децембар 2017.
-A A +AРезултати истраживања о стручним ставовима и раду са женама жртавама насиља.

Нови Сад , 07. децембар 2017. .

У Скупштине Аутономне покрајине Војводине данас је представљена Студија о облицима реаговања и ставовима стручњака у поступању са женама жртвама насиља. Студија је резултат пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Србији II“, који заједнички реализују Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије и Агенције УН у Србији.

Представљању Студије присуствовали су покрајински секретар Предраг Вулетић, Милана Рикановић, шефица Агенције UN WOMEN у Републици Србији, представници невладине организације Секонс, као и представници тужилаштва, центара за социјални рад, образовних и здравствених институција и установа које пружају услуге женама жртвама насиља.
Вулетић је истакао да ресорни секретаријат у сарадњи са надлежним институцијама на свим нивоима, међународним организацијама, невладиним сектором и медијима, ради на изради и спровођењу родно осетљивих политика, са посебним фокусом на побољшању економске и социјалне позиције жена, превенцију насиља и интеграцију родне равноправности у све секторе рада Покрајинске владе.

„Усаглашеном сарадњом државних институција, међународних организација и цивилног друштва трудићемо се да достигнемо резултате планиране усвојеним стратегијама и резолуцијама“, нагласио је је Вулетић.

Студија која је представљена резултат је истраживања је у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Војводини – II фаза“. Циљ истраживања био је утврђивање пракси, разумевања и ставова запослених у релевантним институцијама и организацијама које пружају услуге женама жртвама насиља. Фокус је првенствено био на osobama које припадају рањивим групама - ( женама са села, Ромкињама и женама са инвалидитетом), као и женама које су претрпеле специфичне облике насиља.Истраживањем су обухваћене институције и организације из свих сектора који чине систем заштите и подршке женама жртвама насиља, а то су социјална заштита, полиција, здравство, образовање, тужилаштво, судство и невладин сектор, и то у десет општина на територији АП Војводине- Беочину, Пландишту, Иригу, Сенти, Новом Kнежевцу, Житишту, Руми, Темерину, Вршцу и Старој Пазови.

Неки од кључних налаза истраживања указали су да се представници у здравству и образовним установама најређе сусрећу са случајевима насиља према женама, а запослени у социјалној заштити, полицији, тужилаштву и судству најчешће. Представници свих сектора, са изузетком образовања, често се сусрећу са женама жртвама насиља из сеоских подручја, а нешто ређе са женама ромске припадности, док су представници социјалне заштите једини издвојили специфичности у раду са женама жртвама насиља из рањивих група. Истраживањем су забележене перцепције о областима које је потребно унапредити како би пружање одговара на насиље према женама било ефикасније.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs