Вести


Ритмичка гимнастика за све војвођанске основце

Нови Сад , 26. август 2015.
-A A +AРитмичка гимнастика за све војвођанске основце.

Нови Сад , 26. август 2015. .

На путу враћања базичних спортова у фокус школског спорта – спортске гимнастике и атлетике, Покрајински секретаријат за спорт и омладину кроз своју Стратегију развоја школског спорта у АП Војводини, ради на томе да се додатно прошири понуда спортских грана, како у ваннаставним активностима, тако и у редовним. Стога је Секретаријат у сарадњи са Друштвом педагога физичке културе, Гимнастичким савезом Војводине и Факултетом за физичко васпитање у Новом Саду, усмерио пажњу на најмлађе основношколце и то кроз ритмичку гимнастику и са тим циљем је у Основној школи “Ђорђе Натошевић одржано друго по реду стручно саветовање под називом „Ритмичка гимнастика у програму ваннаставних активности у систему школских спортских такмичења“. Саветовању је присуствовао велики број учитељице и професора физичког васпитања из основних школа широм Војводине, које су поред теоријског дела радиле и практичан део основа ритмичке гимнастике, а које ће одмах моћи примењивати у раду са војвођанским ђацима.
Саветовању је присуствовала и pокрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић, која је истакла значај што већег броја секција и других активности за све ђаке подједнако.
„Сви знамо да је физичко васпитање обавезан предмет од првог до осмог разреда, али то никако не сме да буде једина активност коју војвођански ђаци треба да имају током свог школског дана. Бављење физичком културом је предуслов за здравље и то сви увек морамо имати на уму, управо због тога веома је важно да нашим најмлађим, о којима треба водити посебно рачуна, омогућимо што већи број ванннаставних активности. Све те активности, а поготову секције, треба да буду свима доступне подједнако, без обзира на то да ли ће та деца сутра бити врхунски спортисти, рекреативци, судије, тренери, само навијачи или напросто ништа од тога.
Додатно, имајући у виду да је спортска понуда веома широка са једне стране, а да систем школског спорта и заступљених спортова у њему већ дуго не прате нове трендове, прави је тренутак да заједно порадимо на томе да школску спортску понуду проширимо новим активностима и спортовима и зашто нерећи, и спортова који су изразито женски, а који нарочито доприносе елеганцији, грациозности, гипкости и напослетку женствености наших девојчица. Понекад у трци за једнакошћу и родном равноправношћу, имам утисак дас у нам девојчице огрубеле и тамо где за тим нема потребе”, казала је ресорна секретарка Тепић не кријући задовољство што су са истим утисцима дошле и учеснице овог догађаја значајног за развој и унапређење школског спорта у АП Војводини.


Извор: ПС за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs