Вести


Саветовање о планирању, градњи и очувању споменичке баштине

Нови Сад , 28. новембар 2011.
-A A +AСаветовање о планирању, градњи и очувању споменичке баштине.

Нови Сад , 28. новембар 2011. .

 Нови Сад, 28. новембар 2011. године - Под покровитељством Скупштине АП Војводине данас је  одржано саветовање „Улога органа АП Војводине, локалних самоуправа и невладиног сектора у планирању, градњи и очувању споменичке баштине", у организацији Друштва за истину о НОБ и Југославији - Одбор за Војводину и Војвођанског клуба из Новог Сада.  Поздрављајући присутне, потпредседница Скупштине АП Војводине Маја Седларевић нагласила је да је, нажалост, на подручју читаве АП Војводине споменичка баштина  из времена НОБ-а у веома лошем стању. „Веома су ретки примери часних изузетака појединих локалних самоуправа које на достојан начин воде бригу о споменицима и обележјима из времена Народно-ослободилачке борбе. Већина обележја, од севера до југа Војводине, делимично је или у потпуности девастирана.
 Због тога је неопходна широка друштвена иницијатива, у коју би се укључили сви, од републичких, покрајинских и локалних институција власти до институција културе и заинтересованих организација, како би овај велики проблем коначно почео да се решава", истакла је потпредседница Седларевић. Представник организатора Мирослав Крстоношић оценио је као недопустиво и срамно стање у којем се налази споменичка баштина из времена НОБ-а, укључујући и највеће и најзначајније примере попут оних посвећених Сремском фронту, комплексу посвећеном бици код Батине и многобројним споменицима на Фушког Гори.
 Крстоношић је истакао да поред неспорне историјске, уметничке и архитектонске вредности коју ова споменичка баштина има, проблематично је то што је брига о њима на самим маргинама иако су они посвећени борцима за слободу свих националних заједница које у Војводини живе и свим невиним жртвама без обзира на њихову нацију или веру. Крсоношић је нагласио да ова обележја, симболи антифашистичке прошлости Војводине, заслужују далеко бољи третман и да је крајње време да се у њихово реновирање и поправљање уништеног, укључе сви, од републике и покрајине до невладиних организација.     
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs