Вести


Саопштење Владе Војводине поводом обележавања 70 година од депортовања новосадских Јевреја у нацистичке логоре

Нови Сад , 25. април 2014.
-A A +AСаопштење Владе Војводине поводом обележавања 70 година од депортовања новосадских Јевреја у нацистичке логоре.

Нови Сад , 25. април 2014. .

Влада АП Војводине се са пијететом, поштовањем и жаљењем односи према страдању новосадских Јевреја, који су 26. априла 1944. године депортовани у Аушвиц и друге фашистичке логоре, где је већина страдала у страшним мукама. Тог дана, у 5 сати ујутро, фашистичке власти су почеле да хапсе и одводе све Јевреје, без обзира на пол, старост и здравствено стање, у новосадску Синагогу. Нико није био поштеђен, ни одојчад, ни врло старе особе. Већ првог дана интернације у 18 сати кренуо је први транспорт за Суботицу, Бачку Тополу и Бају, где су били сабирни логори, из којих су Јевреји даље транспортовани у логоре смрти широм Европе.

Из Новог Сада је депортовано 1.900 новосадских Јевреја, није се вратило њих 1.600. Од око 4500 Јевреја, који су живели у Новом Саду пре Другог светског рата, преживело је само око 3000.

То су суграђани којих више нема, а оставили су неизбрисив траг у сећању свих Новосађана и Војвођана, пре свега као добре комшије и пријатељи.
У дану када се обележава 70 година од ових трагичних догађаја, задатак свих треба да буде упознавање младих генерација са истином о њима, како се нешто слично никада не би поновило.

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs