Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику

Нови Сад , 03. март 2016.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за енергетику.

Нови Сад , 03. март 2016. .

На Новосадском сајму одржана је данас конференција за новинаре, поводом овогодишње манифестарције „Међународни дани енергетике и инвестиција 2016“. Манифестација, под мотом „Енергија у добром смеру“ биће одржана 10. и 11. марта 2016. године.
Организатори Манифестације су Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине, Централно европски развојни форум – ЦЕДЕФ, Color Press Grupa и Новосадски сајам. Град партнер дана енергетике и инвестиција је Град Нови Сад, а Град Зрењанин је град пријатељ ове Манифестације. Стратешки партнер Новосадског сајма је Генерали осигурање Србија.
Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, мр Ненад Станковић, истакао је да, иако је прошло мало времена од прошлогодишње Манифестације, припремљен је богат стручни и излагачки програм. Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине и ове године ће, као и претходних, обезбедити један штанд, где ће локалне самоуправе моћи бесплатно да се предстве својим пројектима у привлачењу домаћих и страних инвеститора. Секретаријат ће ове године презентовати три пројекта, које је финансирао током прошле године. На првом месту је Студија о геотермалном потенцијалу територије АП Војводине – истраживања, валоризација и начин коришћења. Ову студио је израдио Рударско-геолошки факултет из Београда, а кроз њу, свакој локалној самоуправи биће представљене перспективе и потенцијали геотермалне енергије, са могућношћу коришћења и замене постојећих система грејања, превасходно, кроз замену фосилних горива.
Следећу студију израдио је Факултет техничких наука из Новог Сада, а рече је о Студији убирања, складиштења и прераде кукурузовине за коришћење као енергента и сировине за биогориво на територији АПВ.
Трећи пројекат, који ће бити презентован је Софтвер за аутоматску категоризацију објеката на основу критеријума енергетске ефикасности. Софтвер ће бити доступан свим локалним самоуправама, уз могућност бесплатног коришћења, како би било снимљено стање енергетске ефикасности зграда које користе општине, са предлогом мера, да би се енергетска ефикансост подигла на што виши ниво.

Према речима директора Новосадског сајма, Слободана Цветковића, овогодиншњи «Дани енергетике и инвестиција» одржавају се у марту, а не, као што је то до сада било током јесени, између осталог и због тога што се 5. март обележава као Светски дан енергетске ефикасности. Ове године је поред енергетике, уведен и сегмент грађевинасртва, с акцентом на уштеду енергије и обезбеђивање одрживе градње применом техничких мера, стандарда и услова планирања, пројектовања, изградње и употребе објеката. Циљеви овогодишње Манифестације су да се подстакну пословни контакти и сарадња између свих релевантних актера у области енергетског и сектора локалног развоја у Србији и региону, да се омогући упознавање потенцијалних инвеститора са инвестиционим пројектима и стимулише веће инвестирање, те да се представе нове технологије. Такође, циљ је да се допринесе већој експлоатацији и искоришћавању обновњивих извора енергије и еколошки свесној изградњи објеката и да се проблем климатских промена устали као тема у домаћој јавности, као једна од најзначајнијих тема данашњице.
Председница ЦЕДЕФ-а, Ана Бован је истакла да се ове године спајају енергетика са грађевинарством и инвестиције - теме које су изузетно важне у нашој земљи. Акценат ће бити стављен на важност борбе против климатских промена.
Председник Color Press Grupе, Роберт Чобан, курс панел дискусија усмериће ка геостратешким и геоплоитичким изазовима наше земље.
Шефица канцеларије за локалну економију и развој Града новог Сада, професор др Маријана Ђурић Мијатовић, представиће Стратегију енергетског развоја Града Новог Сада, која је израђена крајем 2015. године, а акценат својих дискусија усмериће ка јавно-приватном партнерству. Једна од главних тема биће успостављање регионалног система управљања отпадом, али и пројекат Самогрејне еколошке куће. Када је реч о инвестицијама, биће презентоване слободне локације за инвеститоре, с акцентом на проширење радних зона, односно, уређење радне зоне Север 4 у Новом Саду.
Директор регионалног центра Генерали Осигурања Србије, Леонид Бабић је рекао да је полиса осигурања у данашње време темељ сваке инвестиције, па тако је она нераскидиви део и свих тема о којима ће бити речи на овогодишњој Манифестацији.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs