Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 05. април 2013.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 05. април 2013. .

Нови Сад/Врбас, 5. април 2013. - Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине, Наташа Павићевић Бајић, обишла је општину Врбас где је разговарала са председником Општине Миланом Станимировићем и чланом општинског већа задуженог за енергетику Гораном Пејовићем. У разговору са председником Општине и чланом општинског већа задуженог за енергетски менаџмент, покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић Бајић информисана је, путем презентације, о савременом информационом систему за енергетски менаџмент - ИСЕМ у овој општини, који је најпре примењен на самој згради општинске управе. Презентацију ИСЕМ-а водили су енергетски менаџери ове општине Жељко Зечевић и Никола Вујовић.
Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине намерава да у наредном периоду имплементира овакав систем управљања енергетским системима на нивоу читаве регије, што ће омогућити предузимање ефикаснијих мера за брже доношење одлука у вези са енергетском ефикасношћу, чиме се постиже виши ниво уштеде, кроз правилно коришћење енергије, чију ће добробит најпре осетити грађани Војводине. Општина Врбас једна је од ретких општина у нашој земљи која је донела Стратегију енергетског развоја, која би могла да послужи као пример добре праксе и осталим општинама у Војводини. Презентацијом је приказан начин праћења и управљања енергетским системом на територији општине Врбас.


Наташа Павићевић Бајић посетила је и Месну заједницу Равно Село, где је обишла радове на рекултивацији и ревитализацији напуштеног површинског копа опекарске глине. Реч је о пројекту чији је циљ санација деградираног простора за потребе спорта и рекреације. Тренутно се ради на реализацији прве фазе пројекта, а укупна вреност радова процењена је на 4 милиона динара, које је Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине упутио овој месној заједници, на основу конкурса за рекултивацију. Иначе, слични пројекти реализују се и Месној заједници Бачко Добро Поље и у Врбасу.


Председник МЗ Равно Село је рекао да је до сада урађена рекултивација старог цигланског ископа. Следећи корак је пошумљавање једног дела тог простора, а након тога, планирана је изградња спортских терена, као и хиподрома, с обзиром на познату равноселску манифестацију „Фијакеријада", која ће се у будућем периоду одвијати на новој локацији. Намера је да се потенцира развој сеоског туризма. С обзиром на чињеницу да је велики број грађана војвођанских села незапослен, на овај начин би се допринело отварању нових радних места, смањењу незапослености и укупном привредном развоју Војводине. Иначе, планирано је да се овај пројекат реализује до краја текуће године.


Како је Наташа Павићевић Бајић рекла, Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине дуги низ година има обавезу да ради санацију оваквих земљишта, у циљу стварања нових вредности и садржаја, тако да ће пројекти попут овога бити приоритет и добиће подршку Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, као и подшку локалне самоуправе. Овај пројекат треба да буде пример и осталим месним заједницама у Војводини, јер је то велика шанса за развој војвођанског села.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs