Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 02. септембар 2015.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 02. септембар 2015. .

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине расписао је два конкурса за доделу бесповратних подстицајних средстава и то за суфинансирање реализације пројеката примене соларне енергије у заливним системима и за реализацију пројеката штедљиве јавне расвете у јединицама локалне самоуправе.
Оба конкурса расписана су 2. септембра 2015. године, а рок за подношење пријаве је 22. септембар 2015. године.
Текстови оба јавна конкурса објављују се у ''Службеном листу Аутономне покрајине Војводине'' и на интернет страници Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, на адреси Секретаријата: http://www.psemr.vojvodina.gov.rs/
Право учешћа на првом Конкурсу имају физичка лица - носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава са територије Аутономне покрајине Војводине у циљу реализације пројеката примене соларне енергије у заливним системима и то за набавку и монтажу нових соларних пумпних система за наводњавање (фотонапонски панели, соларна пумпа за воду са контролером, акумулатор) и остале пратеће електро и машинске опреме, за уградњу енергетски ефикасније опреме за коришћење соларне енергије у сврхе наводњавања, као и ради смањења трошкова за енергенте, смањења увозне зависности коришћења фосилних горива и повећања енергетске самосталности пољопривредних газдинстава. На овај начин доприноси се смањењу емисије штетних гасова у околину, али и за афирмацију коришћења обновљивих извора енергије и ревитализације постојећих система за наводњавање код регистрованих пољопривредних газдинстава.
Укупан износ за расподелу средстава је 12.000.000,00 динара. Максимални износ средстава који се додељује по једном пројекту је 800.000,00 динара.
За други јавни конкурс за суфинанирање реализације пројеката штедљиве јавне расвете издвојено је 22.000.000,00 динара, а максимални износ средстава који се додељује по једном пројекту је 5.000.000,00 динара.
Бесповратна подстицајна средства, која се додељују, могу се користити за суфинансирање пројеката јединица локалне самоуправе са територије Аутономне покрајине Војводине за реконструкцију јавне расвете и то за замену постојећих светиљки и монтажу светиљки са штедљивим изворима светлости и припадајуће опреме, као и за замену постојећих светиљки и монтажу светиљки са штедљивим изворима светлости и набавку и монтажу система за управљање јавном расветом, са припадајућом опремом.
Намера Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине је да се путем овог Конкурса подстичу јединице локалне самоуправе да предузиму мере и активности које доводе до проверљивог и мерљивог или процењивог повећања енергетске ефикасности у области јавне расвете, побољшања енергетске ефикасности кроз смањење потрошње енергије за исти обим и квалитет пружених услуга или повећање обима и квалитета пружених услуга, као и за унапређење система јавне расвете. На овај начин директно се утиче на смањење трошкова руковања, одржавања и контроле неопходне за пружање услуге јавне расвете, смањења емисије штетних гасова у околину, повећање безбедности учесника у саобраћају, као и самог становништва у јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине, те на афирмацију примене мера енергетске ефикасности.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs