Вести


Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Нови Сад , 28. новембар 2014.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.

Нови Сад , 28. новембар 2014. .

Институт за јавно здравље Војводине је у току јучерашњег дана доставио Покрајинском секретаријату за здравство, социјалну политику и демографију Извештај о реализацији програма „Превенција ХПВ инфекције код девојчица школског узраста у АП Војводини“ који садржи и резултате прошлонедељног анонимног анкетног истраживања ставова родитеља/старатеља девојчица узраста петог разреда основне школе. У 344 војвођанске школе дистрибуирано је 9477 информативних летака са упитником.

На основу наведеног истраживања утврђено је да је од 4992 враћена упитника 29,1 одсто родитеља/старатеља заокружило ДА, највероватније бих дао пристанак за вакцинацију своје ћерке против ХПВ. Одговор НЕ ЗНАМ да ли бих дао пристанак за вакцинацију дало је 28 одсто испитаних. Одговор НЕ, највероватније не бих дао пристанак, дало је 42,9 одсто родитеља/старатеља.

Имајући у виду проценат негативних одговора родитеља/старатеља девојчица узраста петог разреда основне школе, Покрајински секретаријат за здравство у овом тренутку НЕЋЕ предложити доношење посебног програма здравствене заштите имунизације против хуманог папилома вируса.

С обзиром на висок проценат одговора НЕ ЗНАМ сматрамо да је потребно додатно информисање родитеља/старатеља и девојчица кроз директан контакт и консултације са стручњацима (гинеколозима, епидемиолозима, педијатрима, уролозима и онколозима) о проблемима које хумани папилома вирус изазива, начину преношења, симптомима инфекције, последицама инфекције овим вирусом, контраиндикацијама и нуспојавама имунизације, као и о досадашњим искуствима у примени ове врсте имунизације у земљама у свету.

Ради лакшег успостављања непосредног контакта и правог начина пружања родитељима/старатељима и девојчицама свих горе наведених информација Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију предложиће формирање одговарајућег тела у коме ће бити представници покрајинских секретаријата за област образовања, спорта и омладине и информисања.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs