Вести


Саопштење са седнице Владе Војводине

Нови Сад , 31. октобар 2012.
-A A +AСаопштење са седнице Владе Војводине.

Нови Сад , 31. октобар 2012. .

Нови Сад, 31. октобар 2012. године - Влада АП Војводине је на данашњој седници, којом је председавао потпредседник Владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, усвојила информацију о потреби проглашења реке Тисе отвореном за слободну међународну пловидбу.Проглашење реке Тисе за међународни пловни пут представљао би значајан корак у  ревитализацији водног саобраћаја у покрајини, док би се са друге стране отварањем Тисе за слободну међународну пловидбу постигао већи привредни и економски ефекат. 
Река Тиса у свом току дугом 1.358 км, протиче кроз пет земаља - Украјину, Румунију, Словачку, Мађарску и Србију. Кроз покрајину  Војводну њен ток је дуг 164 км и представља једну од окосница будућег речног саобраћаја Војводине и Србије.
Тиса још увек нема статус реке на којој је дозвољена међународна пловидба, него је организована тако да једино Мађарска има статус земље која на неки начин има повлашћен положај на основу билетералног споразума закљученог још 1955. између ФНРЈ и Владе Мађарске. Остале земље морају да траже дозволу од ресорног министарства у Београду да би пловиле Тисом што знатно отежава и администрира ситуацију, због чега ова река није погодна за међународну пловидбу.  Тренутни економски показатељ када су у питању транспортни токови у покрајини нису задовољавајући, јер се свега 8 одсто транспорта врши водним саобраћајем, свега 11 одсто железничким саобраћајем, док је остали транспорт усмерен на цестовни промет.

У складу са наведеним, Влада Војводине је на данашњој седници усвојила закључке којима предлаже Влади Србије доношење одговарајућег подзаконског акта о именовању и дужини међународног водног пута на територији Србије у којем се водни пут реке Тисе проглашава међународним водним путем на сектору од ушћа до пловног километра 164 км. Влади Србије предложено је и покретање процеса билатералне сарадње са Владом Мађарске, са циљем даљег унапређења услова пловидбе на Тиси у складу са билатералним споразумом из 1955. и накнадно донетим међународним и домаћим прописима, у складу са  обстраним и регионалним интересима.


На данашњој седници војвођанске Владе, усвојена је и информација о предлогу реорганизовања обављања водопривредне делатности у Војводини. Водопривредну делатност у Војводини обавља ЈВП "Воде Војводине", док је део послова одржавања водопривредних објеката тренутно поверен 21 водопривредном предузећу, од којих је 16 друштвених. У усвојеној информацији један од предложених модела реорганизације јесте докапитализација друштвених водопривредних предузећа од стране ЈВП "Воде Војводине", у мери да  „Воде Војводине" стекну већинско учешће у капиталу. Део средства за докапиталисање ЈВП „Воде Војводине" намењених за докапиталисање друштвених водопривредних предузећа обезбедиће се у буџету АПВ, и била би наменски уложена у набавку нове и замену дотрајале опреме. Усвојана информација и закључци  биће упућени Скупштини АПВ на разматрање и усвајање. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs