Вести


Саопштење са седнице Владе Војводине

Нови Сад , 26. март 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Владе Војводине.

Нови Сад , 26. март 2014. .

Влада АП Војводине је на данашњој седници, којој је председавао др Бојан Пајтић, утврдила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о Програму развоја АП Војводине 2014 - 2020. године са Акционим планом за реализацију приоритета из тог Програма. Ради се о документу који представља основ за спровођење регионалне политике АП Војводине.

О предложеном документу, Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу претходно је организовао јавне расправе у Сомбору, Суботици, Панчеву, Сремској Митровици, Кикинди, Зрењанину и у Новом Саду.

Програм развоја АП Војводине 2014 - 2020. године са Акционим планом за реализацију приоритета, наслања се на претходно примењиван Програм привредног развоја АП Војводине 2004-2012. године. Узимајући у обзир програмско буџетирање које почиње да се примењује од 2015. године, као и процес програмирања прекограничне сарадње са Румунијом, Мађарском, Хрватском и Босном и Херцеговином за период 2014-2020.година, овај документ треба да омогући основне смернице за даљи развој Аутономне Покрајине Војводине, као стретешки документ за сваки даљу иницијативу.

Програм развоја АП Војводине 2014-2020. године у складу је са стратешким приступом привредног развоја Републике Србије и АП Војводине и обухвата социо-економску анализу, SWОТ анализу, план подстицања развоја АП Војводине, укључивање у регионалну политику Европске уније.

Посебну целину Програма чини поглавље које се тиче стратешких праваца и циљева развоја АП Војводине у периоду од 2014. до 2020. године, који је настао на основу међуресорне сарадње у којој су учествовали сви покрајински секретаријати, регионалне развојне агенције Банат, Бачка и Срем, Фонд „Европски послови“ и Агенција за регионални развој АП Војводине.

Стратешки правци и циљеви развоја АП Војводине 2014 – 2020. године сврстани су у четири приоритета, који се односе на развој људских ресурса, инфраструктуре и услова за пристојан живот и рад, као и одрживи привредни раст, те развој институционалне инфраструктуре.

Значај Програма развоја АП Војводине за вођење политике регионалног развоја Владе АП Војводине огледа се у томе што ће представљати даљи основ за израду и акционих планова које припремају локалне самуоправе. Уз седмогодишњи Програм развоја, истовремено се усваја и четворогодишњи Акциони план, који ће сваке године бити евалуиран и обновљен. Програм ће бити основ за преговоре са донаторима и страним директним инвеститорима о врсти, типу и локацији улагања, као и мерама подршке Владе АП Војводине одређеном типу инвестиција и суфинансирању донација.

Овај документ ће такође, представљати значајно полазиште за вођење проактивне политике придруживања Србије Европској унији, с посебним освртом на АП Војводину. Доношењем оваквог документа, благовремено се може допринети уравнотеженом регионалном развоју.

Процена је да је за реализацију пројеката из Акционог плана је потребно око 170.000.000.000 динара, при чему је из буџета АП Војводине потребно обезбедити око 22.000.000.000 динара. Остала средства потребно је обезбедити из буџета Европске уније, Републике Србије и локалних самоуправа.

Предлог ове покрајинске скупштинске одлуке упућен је на доношење Скупштини АП Војводине.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs