Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 10. децембар 2016.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 10. децембар 2016. .

Покрајинска влада је на данашњој седници утврдила предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету за 2017. годину и упутила је у редовну скупштинску процедуру како би се посланици Скупштине АП Војводине на следећој седници о том предлогу изјаснили.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да не постоји позиција у буџету за 2017. годину која није увећана, оснажена и учвршћена, што је нови елемент јавних политика које ће Покрајинска влада водити. Он је нагласио да су знање, механизми и помоћ Владе Републике Србије у виду обезбеђивање додатне 1.3 милијарде динара, као и ефикасна помоћ у рефинансирању покрајинског јавног дуга и уштеде од 200 милиона која из тога проистиче, омогућили да се буџетска средства усмере на пројекте од приоритетног значаја за грађане Војводине. Председник Мировић је на данашњој седници Покрајинске владе рекао да се почиње са директним финансирањем финализације решавања имовинско-правних односа на траси пута Нови Сад – Рума, да следи изградња Ипсилон крака код Суботице, да се почиње финансирање изградње нове граде Радио-телевизије Војводине, као и да је финансирање изградње Жежељевог моста преузела Република Србија, што је растеретило покрајински буџет и омогућило рад на другим развојним пројектима.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић оценио је предлог буџета као оптималан и избалансиран, и нагласио да је укупно увећање буџета од 10 процената омогућило повећање у свим сегментима деловања Покрајинске владе тако што су повећана средства у свим секретаријатима, према оним приоритетима који су одређени при формирању актуелне Покрајинске владе. Потпредседник Милићевић је истакао да је добро планирање буџета тек прва фаза посла и да након ње следи реализација буџетских средстава, која мора подразумевати добру и темељну припрему. Он је додао да је урађен добар посао на реструктуирању и рефинансирању покрајинског јавног дуга и изразио сигурност да постоји простор и за додатне уштеде приликом реализације пројеката. Потпредседник Покрајинске влада закључио је излагање на данашњој седници речима да у свакодневном управљању јавним средствима постоји простор за рационализацију трошкова, да постоји простор за већу ефикасност и уштеде, и поручио да се на томе мора радити.

Како је објаснила Смиљка Јовановић, покрајински секретар за финансије, обим буџета за 2017. годину предложен је на нивоу од 63.6 милијарди динара што, заједно са средствима која ће предлогом буџета Републике Србије по којем ће додатних 11,5 милијарди динара бити усмерено Покрајини, чини више од 7 одсто републичког буџета. Она је констатовала и да ће покрајински буџет за 2017. годину бити 10 процената већи него овогодишњи.

Пројектованим буџетом се, између осталог, омогућава исплаћивање финансијске помоћи од 12 000 динара месечно породицама с троје деце, регресирање трошкова превоза ученика и студената, као и повећање буџета који се односи на програме збрињавања избеглих и расељених лица; предлогом буџета предвиђене су и бројне инвестиције у високошколске установе, додатна улагања у пољопривреду и водопривреду, као и улагања у области заштите животне средине, привреде и туризма, јавном информисању, раду националних савета и институција којима је оснивач АПВ.

Предлог буџета за 2017. годину наћи ће се на дневном реду наредне седнице Скупштине АП Војводине. Текст предлога покрајинске скупштинске одлуке о буџету Аутономна покрајине Војводине за 2017. годину објављен је на сајту Покрајинског секретаријата за финансије: http://www.psf.vojvodina.gov.rs/.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs