Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 07. фебруар 2017.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 07. фебруар 2017. .

Покрајинска влада је на данашњој седници утврдила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о оснивању Развојне агенције Војводине и упутила га Скупштини АП Војводине на усвајање.

Развојна агенција Војводине оснива се, као друштво са ограниченом одговорношћу, ради давања подршке за спровођење развојне политике, пољопривредне политике и политике руралног развоја, као и других јавних политика у складу са законом, у циљу бржег економског развоја Аутономне покрајине Војводине.

Оснивач Развојне агенције Војводине јесте АП Војводина. Права оснивача обавља Покрајинска влада, уколико овом одлуком није другачије одређено.

Органи РАВ су скупштина и директор. Функцију скупштине вршиће Покрајинска влада. Седиште РАВ је у Новом Саду, Стражиловска улица број 4.

Поводом Информације о дуалном образовању, која је данас разматрана, Покрајинска влада ће, у оквиру својих надлежности, пружити пуну подршку реализацији пилот-пројекта дуалне наставе. Наиме, према првим искуствима, он је дао позитивне резултате у оспособљавају стручних профила који одговарају потребама српске привреде. Други, исто толико важан позитиван ефекат, јесте што из таквог образовног система излазе ученици оспособљени за рад.

У школској 2016/17. години, на територији АП Војводине, 336 ученика се образује по принципу дуалног односно кооперативног модела образовања у пет стручних школа. То су Техничка школа „Иван Сарић“ у Суботици, где се за бравара-заваривача образују ученици и на српском и на мађарском језику, затим Средња техничка школа ,,Никола Тесла” у Сремској Митровици, Средња машинска школа у Новом Саду, Електротехничка школа „Михајло Пупин“ у Новом Саду и Техничка школа ,,Миленко Веркић Неша” у Пећинцима, у којој је школске 2015/2016. године прва генерација ученика образовног профила индустријски механичар завршила школовање. Свих десет ученика који су у јуну успешно положили завршни испит, већ од половине јула почели су да раде у фабрици за производњу система брисача компаније „Robert Bosch” д.о.о. у Шимановцима, где су током две године свог школовања обављали практичну наставу.

Покрајинска влада је својим закључком задужила Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице да, приликом планирања уписа ученика у први разред средњих школа, предност даје образовним профилима који одговарају потребама привреде, као и образовним профилима за које постоји могућност извођења практичне наставе у предузећима. Такође, констатовала је да је потребно да се локалне самоуправе више укључе у процес увођења дуалног принципа образовања – промоцијама дуалног образовања, повезивањем компанија и школа, као и материјалном подршком овом виду образовања.

Из текуће буџетске резерве, Покрајинска влада издвојила је 770.018,00 динара за Предшколску установу „Срећно дете“ у Новом Кнежевцу. Ова средства ће се употребити за финансирање трошкова извођења радова на замени светлосних купола-калота и громобранске инсталације на крову објекта предшколске установе.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs