Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 17. август 2017.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 17. август 2017. .

Предлогом покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине за 2017. годину, који је на данашњој седници усвојила Покрајинска влада, планирано је ново увећање буџета за 1,24 милијарду динара. Предлогом ребаланса, ниједан динар није усмерен у текућу потрошњу, већ искључиво за нова инвестициона улагања, смањење јавног дуга Покрајине и за јачање сталне интервенцијске буџетске резерве.

Резултат оваквог приступа јесте смањење фискалног дефицита за близу 500 милиона динара, што је у складу са политиком фискалне консолидације на нивоу државе.
Предложеним ребалансом, другим по реду ове године, предвиђено је да буџет АП Војводине износи 67,4 милијарде динара, што је за 3,8 милијарди динара, односно за шест одсто, више у односу на почетни буџет за 2017. годину.

У складу са усвојеним јавним политикама Покрајинске владе, средства и из овог ребаланса биће превасходно усмерена за инвестициона улагања.

Између осталог, предложено је 780 милиона динара за подршку капиталним пројектима у областима саобраћаја, локалног и регионалног економског развоја, водопривреде и заштите животне средине. За израду техничке документације и техничку контролу за изградњу система за наводњавање „Водама Војводине“ предлаже се додатних 126 милиона динара. У области социјале, предлаже се издвајање више од 44 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за инвестициона улагања у објекте социјалне заштите: домове за децу, геронтолошке центре, установе за смештај корисника са посебним потребама.

Ребалансом је такође планирано и смањење јавног дуга Покрајине, превременом отплатом од 470 милиона динара, као и повећање средстава сталне резерве за 30 милиона динара.

Разлог за израду овог ребаланса се налази у реалној могућности за повећање обима покрајинског буџета, која проистиче из тренда раста прихода од пореза на добит. Осим прихода од пореза на добит, усклађена је и процена текућих прихода: наплата накнада за коришћење минералних сировина и уплата дела добити предузећа чији је оснивач АП Војводина.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs