Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 01. октобар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 01. октобар 2014. .

Покрајинска влада је на данашњој седници, којом је председавао потпредседник и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, размотрила информације о томе да је Аутономна покрајина Војводина, према Уредби Владе Републике Србије, сврстана у развијене регионе, у којима је бруто домаћи производ изнад вредности републичког просека.
Покрајинска влада изражава задовољство што је сада и званично верификовано да је Војводина по успешности, први или други регион у Србији. О томе говоре сви релевантни економски показатељи, као што су степен страних и домаћих инвестиција, резултати у области производње, увоза и извоза, смањење броја незапослених, раст броја запослених, просечна зарада, број развијених и неразвијених општина, однос запослених у производном и јавном сектору.

У складу са Покрајинском скупштинском одлуком о утврђивању програма обнове и помоћи општинама и грађанима погођеним поплавама, Покрајинска влада је прихватила информацију о упућивању 50 тона брашна из робних резерви АП Војводине, које је намењено за производњу хлеба за становнике села Јамена у општини Шид. Вредност помоћи износи 1,9 милиона динара.

Покрајинска влада дала је сагласност на Програм унапређења сточарства у АП Војводини и задужила покрајинске секретаријате за пољопривреду, за привреду и заштиту животне средине да размотре могућности да се обезбеде интервентна финансијска средства која би се усмерила за подстицаје у сточарству: за коришћење обновљених пашњака, за стимулативне мере у прерађивачкој месној индустрији и за подстицаје за запошљавање људи у месним заједницама, који би на традиционалан начин вршили услуге чувања стада и обезбеђивања испаше.
Наиме, у последњих 10 година, у обнову пашњака уложено је око 200 милиона динара, од чега је више од половине из страних извора. На тај начин, ревитализовано је 1.200 хектара пашњака у 12 заштићених зона у Војводини. То су данас, уместо депонија и корова, најбољи пашњаци, на којима расте велики број лековитих трава, спремни за органску производњу и добијање здравог производа. Неопходна мера одржавања, да пашњаци поново не зарасту у коров, јесте одрживо сточарство.
На седници Покрајинске владе изнето је да развој таквог сточарства са новим начинима узгоја стоке представља регионални приоритет и стога је потребно обезбедити подстицаје људима који се баве сточарством у локалним самоуправама. Поред тога, органска производња у складу са традицијом локалних заједница, један је од приоритета и у Европској унији.

Покрајинска влада је прихватила и информацију, којом се Дирекција за робне резерве Војводине задужује да на захтев за помоћ епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске, интервенише прехрамбеним артиклима неопходним за рад шест народних кухиња на простору Косова и Метохије. За неометан рад народних кухиња биће упућено се 20 тона брашна и 4.005 литара уља, у вредности од 1,1 милион динара.

На захтев Јавног комуналног предузећа "Лисје" из Новог Сада, ради превазилажења проблема у редовној делатности, на данашњој седници одобрена је беповратна помоћ у дрвеним плочама и лајснама, које је обезбедила "Маранта" из Сомбора у вредности од 50.000 евра, по основу реализације обавезе о пласману дела производа по уговору о судфинансирању погона за примену нових технологија у АП Војводини.

Преко покрајинске Дирекције за робне резерве, помоћ у прехрамбеним и санитарним артиклима, обезбеђена је и Месној заједници Бољетин, општини Беочин, општини Нова Црња и Дому за децу и омладину „Вера Радивојевић“ Белој Цркви.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs