Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 22. октобар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 22. октобар 2014. .

Покрајинска влада је на данашњој седници, којом је председавао др Бојан Пајтић, прихватила Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2014. годину, у периоду јануар-септембар.

Извештај је припремио Покрајински секретаријат за финансије, који је, у складу са законом, дужан да редовно прати извршење буџета и по истеку шестомесечног и деветомесечног периода о томе информише Покрајинску владу.

У овом периоду, буџет АП Војводине остварен је са 74,26 одсто од планираног. Деветомесечни извештај представља консолидацију извештаја 23 директна буџетска корисника, 21 индиректног буџетског корисника и пет буџетских фондова.

Покрајинска влада је усвојила Информацију о очекиваној производњи шећерне репе са освртом на проблематику откупа у 2014. години у АП Војводини. Очекује се производња око 3.369.520 тона, што је у односу на прошлу годину више за око 16 одсто.

Производњу шећерне репе ове године пратило је низ проблема. Због кишовитог времена, пољопривредни произвођачи су морали да улажу додатна средства да би заштитили усев од болести. Други проблем је настао приликом вађења корена, јер је због превлаженог земљишта механизација тешко улазила у њиву, а још теже извлачила корен са њиве. Трећи проблем се појавио приликом откупа корена, јер су фабрике шећера тражиле од пољопривредника да прихвате анекс уговор, у коме се цена смањује за 10 до 15 одсто у односу на првобитно уговорену. На засејаним површинама од 61.264 хектара у Војводини, са просечаним приносом од 55 тона по хектару, накнадном изменом уговорних услова пољопривредни произвођачи ће бити оштећени за око осам милиона евра. Четврти проблем који прати и овогодишњу производњу корена шећерне репе је непостојање независне контроле утврђивања квалитета предатог корена шећерне репе, који се односи на садржај шећера, односно дигестију и степен нечистоће репе.

С друге стране, проблематика око откупа корена шећерне репе је врло комплексна. Због ниске цене шећера на домаћем и страном тржишту, шећеране су присиљене да шећер продају далеко испод производне цене и послују испод границе рентабилности.

Након усвајања информације, Покрајинска влада је одлучила да суфинансира половину трошкова анализе дигестије шећерне репе свим пољопривредним произвођачима који су за то заинтересовани. Контрола садржаја шећера би се обавила у независној акредитованој лабораторији. Такође, предложила је Влади Републике Србије да се уведе интензивнија инспeкцијска контрола рада лабораторија које проверавају квалитет и квантитет корена шећерне репе приликом откупа, да се обезбеди контрола квалитета и квантитета корена шећерне репе приликом откупа од стране лиценциране независне институције, као и једнаки тржишни услови за све учеснике односно произвођаче шећерне репе, задруге и откупљиваче - прерађиваче шећерне репе.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs