Вести


Саопштење са седнице Покрајинске владе

Нови Сад , 12. новембар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Покрајинске владе.

Нови Сад , 12. новембар 2014. .

Покрајинска влада је на данашњој седници, којом је председавао др Бојан Пајтић, утврдила Предлог одлуке о Програму за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима, у АП Војводини, за период од 2015. до 2020. године и упутила га Скупштини Војводине на усвајање.

Овај стратешки документ је природан наставак великог броја активности који је проистекао из Стратегије за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља, коју је Скупштина Војводине усвојила још 2008. године и то је био први стратешки документ који се бавио феноменом родно заснованог насиља у Србији, који је имао изузетне резултате.

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, као предлагач и институција одговорна за спровођење прве Стратегије у свих 45 општина и градова у Војводини, средства је обезбедио уз финансијску подршку Фонда Уједињених нација за подршку акцијама против насиља над женама (United Nations Trust Fund to End Violence against Women). Овај Фонд УН је на глобалном конкурсу подржао трогодишње спровођење Стратегије путем пројекта „Ка свеобухватном систему за сузбијање насиља над женама у АП Војводини”, једног од 21 подржаног пројекта међу 1023 пристигла, у износу од 990.970 америчких долара. Из буџета АП Војводине било је обезбеђено 1.400.000 динара.

Осим подршке пројектним активностима, Покрајинска влада је, у сарадњи са Фондом Б92, подржала и изградњу сигурних кућа у Зрењанину, Панчеву и Сомбору, у укупном износу од 17.000.000 динара.

Оно што је остао заједнички мисионарски циљ и претходне Стратегије и овог Програма јесте да се Војводина изгради као друштво са нултом толеранцијом на насиље над женама. Обавеза држава јесте да обезбеде да се насиље у породици не дешава, а ако се оно деси, да се жртве заштите. Предложени Програм се стога првенствено ослања на стандарде предвиђене Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, која је у нашој земљи потврђена законом из 2013. године, као и на до сада преузете обавезе које проистичу из међународних докумената, Устава Републике Србије и домаћих прописа. Програмом су предвиђени дугорочни и четири краткорочна циља, као и мере за спречавање насиља.

Као и сваке године, већ традиционално 10. децембра, на Дан људских права, Покрајина додељује годишње признање у области равноправности полова. Покрајинска влада је одлучила да се Годишње признање у области равноправности полова за 2013. годину, додели др Taтјани Ђурић- Кузмановић из Новог Сада и Академији женског предузетништва из Бачког Петровца.

Татјана Ђурић- Кузмановић је професорка економије на Високој пословној школи струковних студија у Новом Саду. Њени истраживачки интереси укључују феминистичку развојну економију, родно програмско буџетирање, род и глобализацију и корпоративну друштвена одговорност.

Академија женског предузетништва из Бачког Петровца једна је од првих невладиних организација која је своје активности усмерила на економско оснаживање жена. На програмима које спроводи, нагласак је на едукацији и тренинзима жена за успешно вођење бизниса и других послова у постојећим условима, чиме је директно допринела економској независности жена и смањивању родних неједнакости у сфери економије.
Академија женског предузетништва дала је значајан допринос за локални економски развој. Захваљујући овој организацији, у Бачком Петровцу је отворен Пословно иновативни центар, познатији као Бизнис инкубатор.

Покрајинска влада усвојила је измене Покрајинског акционог плана запошљавања у Аутономној покрајини Војводини за 2014. годину. Након ребаланса буџета АП Војводине, за 26 милиона динара су повећана средства намењена за субвенције послодавцима за отварање нових радних места и субвенције незапосленим лицима за самозапошљавање. На тај начин, до краја ове године, планирано је да се додатно обезбеде услови за запошљавање још 200 лица.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs