Вести


Сарадња са Холандијом на унапређењу рада пољопривредних саветодавних служби

Нови Сад , 12. новембар 2014.
-A A +AСарадња са Холандијом на унапређењу рада пољопривредних саветодавних служби.

Нови Сад , 12. новембар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Богарошки разговарао је са аташеом за пољопривреду Амбасаде Холандије за западни Балкан Мартеном Вегеном (Maarten Wegen), о могућностима јачања сарадње у домену пољопривредне производње и руралног развоја, а као први корак будуће сарадње истакнуто је организовање едукације војвођанских пољопривредних саветодаваца у Краљевини Холандији.

„У најбољем интересу Србије, а посебно АП Војводине, јесте да успостави сарадњу са Краљевином Холандијом, посебно у области пољопривреде“, казао је након састанка потпредседник Богарошки и додао да је АП Војводина и до сада имала један ниво сарадње у области едукације стручњака из пољопривредних саветодавних служби.

„Намера нам је да до краја године потпишемо меморандум о сарадњи између Краљевине Холандије и АП Војводине, којим ћемо дефинисати додатне, конкретније кораке сарадње, пре свега слање наших пољопривредних стручњака из саветодавних служби на даљу специјализацију у Холандију“, казао је потпредседник Богарошки и изразио уверење да би из те сарадње у најкраћем могућем року могла да проистекне и економска сарадња, односно повезивање компанија са територије Војводине са холандским компанијама које би препознале интерес да улажу у пољопривреду у нашој покрајини.

На питање о стању пољопривредних саветодавних служби у АП Војводини, потпредседник Богарошки је казао да постоји проблем, условно речено подељене надлежности.

„Покрајина финансира пољопривредне саветодавне службе, и по Закону о преносу надлежности оне би требало да буду под ингеренцијом АП Војводине, али тренутно њима управља Министарство пољопривреде. То није представљало сметњу за нашу сарадњу у прошлости, али сматрамо да би комплетно преузимање надлежности од стране АП Војводине, с обзиром на то да смо ми један од озбиљнијих финансијера тих служби, дефинитивно било корак напред“, казао је Бранислав Богарошки и додао да ће ресорни покрајински секретаријат покушати да у наредном периоду успостави контакт са Министарством за пољопривреду да се то питање реши.

„До тада ћемо наставити да помажемо рад пољопривредних саветодавних служби, јер је помоћ у њиховом раду, истовремено и помоћ нашим пољопривредницима“, казао је потпредседник Богарошки.

Аташе за пољопривреду Амбасаде Холандије Мартен Веген казао је да Холандија има висок ниво знања и стручности из различитих области пољопривреде, које је веома вољна да подели са својим партнерима.

„Размена искустава и јачање сарадње је у заједничким интересу Краљевине Холандије и Србије и Војводине, и свакако да је један од резултата такве сарадње и повећана трговинска размена“, казао је Мартен Веген и додао да је сарадња са АП Војводином посебно значајна, те да наша покрајина може као партнер много тога да пружи у области пољопривреде.

Када је реч о пољопривредним саветодавним службама у Краљевини Холандији, Мартен Веген је навео да су те службе готово у потпуности приватизоване, те да тамо раде саветодавци који су специјализовани за одређене области.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs