Вести


Састанак посвећен припремама за обележавање сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Нови Сад , 22. новембар 2017.
-A A +AСастанак посвећен припремама за обележавање сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Нови Сад , 22. новембар 2017. .

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас састанку у Покрајинској влади у Новом Саду, одржаном поводом припрема за обележавање сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији и прихватио да буде почасни председник Организационог одбора за обележавање једног од најзначајнијих датума у нашој националној историји.

Наредна, 2018. година биће у знаку обележавања овог великог јубилеја.

Пре сто година, 25. новембра 1918. године, Велика народна скупштина којој је присуствовало 757 посланика, једногласно је донела одлуку о присаједињењу Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији, док је Срем, на збору у Руми, исту одлуку донео дан раније.

Одлукама Велике народне скупштине остварени су вековни снови српског народа и његових великана са ових простора.

На састанку су били председник Покрајинске владе Игор Мировић, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, шеф Посланичке групе у Скупштини АП Војводине „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић и председник Матице српске Драган Станић.

Учесници састанка договорили су се о формирању Организационог одбора, на чијем ће челу бити Игор Мировић. Одбор ће припремити програм активности како би јубилеј наредне године био обележен на достојан начин.

Једна од активности биће и отварање новог Музеја присаједињења 1918, у коме ће на једном месту бити систематизована и изложена борба српског народа за своја права на језик и писмо, аутономију, културу и уједињење са Краљевином Србијом.

Ове године, централна манифестација којом ће се обележити 99 година од присаједињена Војводине Краљевини Србији, биће одржана 24. новембра, у великом холу зграде Покрајинске владе.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs