Вести


Састанак са представницима Србa из региона

Нови Сад , 04. август 2017.
-A A +AСастанак са представницима Србa из региона.

Нови Сад , 04. август 2017. .

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић присуствовао је састанку који је председник Републике Србије Александар Вучић одржао данас у Новом Саду са представницима Срба из региона, који су говорили о положају српског народа у земљама у којима живе и проблемима са којима се свакодневно суочавају.

Председник Вучић је рекао да је важно сагледати те проблеме, као и предлоге за њихово решавање, како би Република Србија на најбољи начин могла да помогне да Србима у региону буду загарантована права у складу са међународним нормама. Он је констатовао да јачањем економије и угледа у свету, Република Србија може више и да учини за положај Срба у региону и другим деловима света.
Српски председник је нагласио да ће Република Србија наставити да пружа подршку образовним и културним институцијама српског народа у региону, како би сачували српски језик и културу, а такође и активностима Српске православне цркве.

Председник Вучић је истакао да у исто време Република Србија поштује територијални интегритет и суверенитет земаља у којима живе Срби и са њима жели најбоље односе, јер су мир, стабилност и сарадња у региону у интересу српског народа.

Представници Срба у региону су поручили да их охрабрује приступ Републике Србије и захвалили су председнику Вучићу на бризи коју показује за српски народ у окружењу, изразивши спремност да помогну национално деловање и спрече даљу асимилацију Срба. Они су рекли да сваки напор који српске власти предузму за нормализацију или развој односа са земљама у којима живе много значи и за њихов положај.

Састанку су присуствовали Његова светост патријарх српски г. Иринеј, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, председник Матице Српске Драган Станић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Истог дана, на стадиону "Ветерник" у Ветернку, обележен је Дан сећања на страдале и прогнане Србе у војно-полицијској акцији Хрватске "Олуја".

Обележевању Дана сећања присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Републике Српске Милорад Додик, министри у Влади Србије, представници покрајинске и градске власти, као и избегли и прогнани Срби, чланови породица страдалих у "Олуји", грађани, ...


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs