Вести


Свечаност Галерије Матице српске

Нови Сад , 01. јун 2017.
-A A +AСвечаност Галерије Матице српске.

Нови Сад , 01. јун 2017. .

Вечерашњом свечаношћу на Тргу галерија, која је почела у 20.21 сат, симболизујући годину у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе, обележен је завршетак радова на обнови фасаде зграде Галерије Матице српске и 170 година њеног трајања. На свечаности су се присутнима обратили управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић- Бугарски, председник Покрајинске владе Игор Мировић, помоћница министра културе и информисања у Влади Републике Србије Александра Фулгоси и председник Извршног одбора Војвођанске банке Маринос Ватис.

Управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић-Бугарски је рекла да је ово веома важан дан за Галерију, јер се са завршетком обнове фасаде уистину заокружује петнаестогодишњи процес трансформације установе и десетогодишњи континуиран рад на реконструкцији зграде, те да се вечерашњом прославом отвара нова страница у њеном раду. Управница Галерије Матице српске навела је низ новина. Једна од њих је и то што су у простору испред Галерије изложене две новоизливене скулптуре, чиме се показује отвореност према публици и представљају почетак претварања овог простора у Парк галерија.

„У жељи да у години јубилеја колекцију Галерије и њена дела приближимо јавности, покренули смо програм „170 година, 170 наших прича, 170 Ваших дана“, у оквиру кога ћемо сваког дана у 12.00 и 18.00 сати публици представљати кратке приче из историје Галерије и делима из њених колекција“, рекла је Тијана Палковљевић-Бугарски и захвалила се свима који су подржали и допринели реконструкцији Галерије Матице српске.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је на то да су наши преци, оснивајући најпре Матицу српску као камен темељац националног и културног бића, а потом и њену Српску народну збирку или Музеум, из којих ће настати ова Галерија, знали да је то пут културе и путоказ који нас усмерава.

„Нема бољег начина да се одужимо великим прецима него да чувамо и унапређујемо њихово дело. Континуирано издизање Галерије Матице српске у најпрестижнију националну институцију културе - чији део је и реконструкција њене зграде - то најбоље потврђује. Подршка институцијама каква је ова Галерија, за нас није само обавеза, она је и привилегија. Привилегија да се, чувајући их, и сами одужимо великим прецима, али и да допринесемо да генерацијама које долазе оставимо најузвишеније сведочанство о народу којем припадају“, рекао је на Игор Мировић.

Председник Покрајинске владе је додао да се наставља са заједничким радом на реконструкцији најзначајнијих установа културе у Новом Саду и Војводини.
„Сви се заједнички ужурбано припремамо да културне установе са новим сјајем дочекају 2021. годину, у којој ће Нови Сад и цела наша земља заправо представљати све оне културне потенцијале које деценијама уназад баштини“, рекао је Мировић .

Помоћница министра културе и информисања Александра Фулгоси је рекла је да је Министарство у протеклих десет година подржавало сва настојања Галерије да се реконструише и трансформише у савремено конципирани музеј.

„Ово је повод који се ретко среће и прилика да се сви заједно радујемо завршетку једног великог пројекта. Један од приоритета Министарства културе у области заштите културног наслеђа јесте јачање капацитета установа које се баве овом делатношћу, а Галерија Матице српске као један од најбољих музеја у Војводини и Србији свакако је пример за то“, рекла је Алаксандра Фулгоси.

Председник Извршног одбора Војвођанске банке Маринос Ватис је рекао да је најважније од свега што повезује Војвођанску банку и Галерију Матице српске поштовање и иста љубав према националној култури и наслеђу, да се очувају и заштите праве вредности од заборава. То је преточено у овај друштвено одговоран пројекат у култури на коме се предано радило.

Програм свечаности припремила је Галерија Матице српске у сарадњи с Академијом уметности у Новом Саду, уз подршку Фондације Нови Сад 2021. године и обухватио је уметничку светлосну пројекцију на обновљеној фасади, рад аутора професора Срђана Радаковића. Светлосну игру на фасади пратило је извођење музичких композиција професора Академије уметности у Новом Саду Небојше Јована Живковића, у извођењу студената Академије.

Поред бројних Новосађана, свечаности су присуствовали председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, амбасадор Велике Британије, црквени великодостојници, представници Универзитета у Новом Саду, републички, покрајински и челници Новог Сада.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs