Вести


Свечано отворена нова спортска игралишта у Основној школи „Исидора Секулић“ у Панчеву

Панчево , 20. новембар 2014.
-A A +AСвечано отворена нова спортска игралишта у Основној школи „Исидора Секулић“ у Панчеву.

Панчево , 20. новембар 2014. .

Основна школа „Исидора Секулић“ у Панчеву још једна је у низу основних школа која је средствима Покрајинског секретаријата за спорт и омладину постала богатија за два нова спортска игралишта. Наиме, санацијом и адаптацијом већ постојећих и дотрајалих терена, ова школа добила је два потпуно нова отворена спортска објекта, и то мини пич терен са вештачком травом за мале спортове и мултифункционални тартански терен за кошарку и одбојку. Данас су у присуству покрајинске секретарке за спорт и омладину Маринике Тепић, терени свечано отворени и од данас ће на њима сва деца моћи да се баве спортом и правилно развијају.

Изгдрадња, санација и адаптација, као и опремање фискултурних сала у основним школама приоритет су рада Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и његове Стратегије развоја школског спорта у АП Војводини. Важност изградње ових терена и школског спорта генерално, истакла је ресорна секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић:

„Физичко васпитање је једини предмет поред матерњег језика, математике и страног језика који има континуитет од првог до осмог разреда и оно нема за циљ стварање такмичара и медаља, већ стварање сутра здравог и радно способног становништва промовишући здраве стилове живота и физичку активност и онда када не буду више ђаци. Стога физичко васпитање у основношколском образовању није случајно обавезно.

На жалост спорт се комерцијализовао и постао социјална категорија, клубови све више узурпирају фискултурне сале, а готово ништа не улажу у њихово одржавање, али то не значи да ми водимо рат са клубовима, већ само скрећемо пажњу да буду одговорни према школској спортској инфраструктури коју користе, за које опет не плаћају ни грејање, ни струју, ни одржавање. У том смислу увек предлажемо директорима да, на пример, и када одлучују о додељивању школских сала клубовима, који за своје активности убирају чланарину, а углавном не плаћају ништа школама, нека их онда школе обавежу да ураде додатне бесплатне термине за децу која се неће такмичити, која неће испуњавати неке тренажне норме, али желе да уче о дотичним спортовима, да асистирају тренеру, судији, да уче о спортским правилима, воде своје школске навијаче. Напросто, да нађу место за свако дете да на неки начин учествује у својој школској спортској заједници, чак и ако оно не постиже резултате у такмичарским критеријумима. Јер свако дете мора имати једнако право на здравље и физичку активност.

Овде у Основној школи „Исидора Секулић“ је урађен терен са вештачком травом за мале спортове и мултифункционални тартански терен за кошарку и одбојку, а разговарали смо са директорком школе да помогнемо и у уређењу трибинског дела у дворишту поред терена, јер спортске активности без публике нису „права ствар“ за клинце. Такође, помогли бисмо још и у додатном осветљавању ових отворених терена, с обзиром на то да је само један постојећи рефлектор премало, нарочито за безбедоносне услове.

У опремање ових терена Покрајински секретаријат за спорт и омладину уложио је 7,8 милиона динара“, рекла је ресорна секретарка Мариника Тепић.

Директорка Основне школе „Исидора Секулић“ Бранка Бељић нагласила је да је овај пројекат један од најважнијих који су се реализовали последњих деценија:

„Веома нам значи ова инвестиција, јер су нам ови терени много недостајали и данас је због тога један диван и свечани дан за нашу школу. Деца су овде сада безбедна и имају одличне услове да се рекреативно баве спортом“, госпођа Бељић.

Наставник физичког васпитања школе Владимир Илић, један од најнаграђиванијих педагога у овој наставној области, захваливши се још једном Секретаријату сложио се да ће нова игралишта допринети правилном развоју деце и младих, ученика ове школе и омогућити им да се још боље баве физичком културом:

„Овим теренима је обезбеђен један виши ниво стандарда за квалитетнији рад и комплетно бављење физичким вежбањем током ваннаставних активности. Изградњом ових терена ствара се једна добра атмосфера, промовише се спорт и здравље и надам се да ћемо својим резултатима и активностима успети да оправдамо ова средства“, рекао је наставник физичког васпитања Владимир Илић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs