Вести


Свечано потписани уговори за реализацију Конкурса за превенцију насиља и дискриминације

Нови Сад , 21. октобар 2014.
-A A +AСвечано потписани уговори за реализацију Конкурса за превенцију насиља и дискриминације.

Нови Сад , 21. октобар 2014. .

Како би превенирали насиље и дискриминацију међу младима, Покрајински секретаријат за спорт и омладину другу годину за редом је расписао конкурс којим подржава пројекте који се баве овом тематиком. Циљ овог јединственог конкурса је смањивање предрасуда према младима из осетљивих група, као и подржавање пројеката који превенирају насиље и то електронско, вршњачко и родно засновано насиље.

Данас је у Покрајинској влади приређено свечано потписивање уговора између Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и удружења младих, удружење за младе и установа чији су пројекти испунили конкурсне задатке. Ресорни секретаријат подржао је двадесет и осам пројеката који ће кроз низ едукативних радионица, инклузију младих из маргинализованих група, разним кампањама, организацијом културних активности и истраживањима, обрађивати теме насиља и дискриминације.

Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић истакла је да је укупни буџет био 5.000.000 динара и да је важност указивања на ове проблеме међу младима од великог значаја за читаву заједницу.

"Покрајински секретаријат за спорт и омладину је другу годину за редом расписао Конкурс за превенцију насиља и дискриминације и, као прошле године, фокус смо ставили на вршњачко насиље и интернет насиље које је у поодмаклој фази нарочито у школским заједницама, односно међу омладином до осамнаест година. У другом плану смо оставили дискриминацију националних заједница и ромске популације, врло оправдано, јер имамо два Секретаријата која се стратешки баве овим питањима са великим буџетима и посебним програмима. Исти однос смо имали и према пројекатима који су за тему имали дискриминацију особа са инвалидитетом, сматрајући да уколико то нису инклузивни пројекти такође не спадају под пројекте који припадају нашем ресору", рекла је Мариника Тепић.

"Као сектор превасходно задужен за омладину дали смо себи кроз конкурсне критеријуме слободу, да ипак оно што је круна у најнегативнијем смислу међу младима, и оно што се свакодневно одвија међу њима, нарочито у школама са драстичним померањем из средње школе у основне, а то је вршњачко насиље, узмемо као приоритет", нагласила је ресорна секретарка и додала да је задатак конкурсне комисије био веома тежак, јер се на Конкурс пријавило око двеста апликаната.
"Пристигло је око двеста предлога пројеката са територије читаве АП Војводине, а само двадест и осам је одобрено за буџетски износ од пет милиона динара, међу њима има доста и удружења младих и за младе, али и установа која се баве младима, типа Центар за социјални рад, тако да се надамо да ће крајњи исход, а наручито резулатати и статистике бити нама додатно упориште за планирање буџета и сличних садржаја за наредну годину", рекла је покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs