Вести


Свечано представљен сајт о културно-историјском наслеђу општине Жабаљ

Нови Сад , 09. новембар 2020.
-A A +AСвечано представљен сајт о културно-историјском наслеђу општине Жабаљ.

Нови Сад , 09. новембар 2020. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је, у Дому културе у Жабљу, присуствовала представљању веб-презентације „Е-култ“, која обухвата целокупно културно-историјско наслеђе општине Жабаљ и део је пројекта „Виртуал Жабаљ“.

„Виртуелна презентација целокупног културно-историјског наслеђа општине Жабаљ јесте пример и другим локалним самоуправама како да обједине сегмент културе, туризма и природних ресурса,“ изјавила је Драгана Милошевић и додала да је то посебно важно у годинама каква је ова, јер смо због пандемије вируса корона спречени да посећујемо, између осталог, и културне садржаје.

Милошевићева је навела да је општина Жабаљ, којој припадају Госпођинци, Ђурђево и Чуруг, светла тачка на културолошкој мапи Војводине, јер је, захваљујући подршци Покрајинске владе и ресорног секретаријата, препознала приоритете у подизању културолошке свести грађана и у својим програмским садржајима урадила велики број манифестација, а посебно је издвојила и инфраструктурно сређивање постојећих објеката који су били деценијама запуштени, почевши од простора Дома културе.

„Посебно ми је драго“, нагласила је Милошевићева, „да се у оквиру веб- презентације „Е-култ“ налазе и информације о предстојећим општинским конкурсима у области културе, као и о пројектима који су у плану реализације, чиме је јавност транспарентно упозната са радом локалне самоуправе“.

Председник општине Жабаљ Урош Радановић и помоћник председника општине Жабаљ за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Сергеј Запорожац, истакли су да веб-презентација „Е-култ“, као део пројекта „Виртуал Жабаљ“, представља интернет-презентацију културног добра и културно-историјског наслеђа општине Жабаљ. Веб- презентација садржи тродименизионални преглед, који пружа живописан доживљај сваког сегмента културе и историје општине, попут културно-историјских споменика, цркава, културно-уметничких друштава, па до података о одржавању манифестација из области културе.

Следећа планирана презентација, како наводи Запорожац, јесте из области туризма, док се као трећи сегмет виртуелне шетње кроз ову општину планира и приказ свих њених природних ресурса и богатстава.


Извор: за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs