Вести


Све већа подршка савременој књижевности

Нови Сад , 14. септембар 2017.
-A A +AСве већа подршка савременој књижевности.

Нови Сад , 14. септембар 2017. .

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са познатим књижевником Пером Зупцем о стању на нашој савременој књижевној сцени.

„Што кроз конкурсно суфинансирање од стране Секретаријата, што кроз издавачку делатност Завода за културу Војводине, за подршку издаваштву у овој години опредељено је 25 милиона динара. Циљ нам је да се изда око 150 наслова и 30 репрезентативних издања“, прецизирао је Штаткић.

Он је додао да један од важних приоритета и промоција наше књижевности на европској сцени, али и другим деловима света, па је „акценат стављен и на превођење дела са српског језика на десетак европских и на кинески језик“.

Према Зупчевој оцени, у Србији, а самим тим и Војводини, присутна је блага осека књижевних дела, а оно што ипак охрабрује јесте чињеница да се одлични песници и прозни писци и даље појављују у мањим градовима.

„То је наставак једног сјајног низа писаца које је Војводина давала нашој књижевности, а који, уз остале, чине Милан Ненадић, Стеван Протић, Ранко Трифуновић, Бранислав Зубовић, Горан Лабудовић, Бошко Терзић“, рекао је Зубац.

С обзиром да ће се 25. новембра 2018. навршити век од присаједињења војвођанских области Краљевини Србији, свакако најзначајнијег догађаја у историји простора северно од Саве и Дунава, Зубац је предложио да се тим поводом од наредне године установи посебна књижевна награда.


Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs