Вести


Седамдесет милиона динара за набавку интерактивних табли

Нови Сад , 30. децембар 2019.
-A A +AСедамдесет милиона динара за набавку интерактивних табли.

Нови Сад , 30. децембар 2019. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш одржао је данас годишњу прес-конференцију, на којој је представио постигнуте резултате ресорног секретаријата током 2019. године, као и планове за наредну годину. Њилаш је годину оценио као успешну, јер су обављени сви задаци и остварени сви задати циљеви.

„Наставили смо започети процес обнављања васпитно-образовних установа, а средства која су намењена за то обезбеђују се из године у годину. Путем конкурса Секретаријата и из средстава текуће буџетске резерве, издвојили смо 333.867.186,34 динара за модернизацију 80 установа, док је за област образовања укупно обезбеђено 549.922.151,04 динараˮ, рекао је Њилаш.

Покрајински секретар посебно се осврнуо на поступак рационализације, којим је оптимизована мрежа основних школа у покрајини. Мреже регулишу које установе постоје у својству самосталних установа или издвојених одељења, те где се обавља васпитно-образовни рад.

„Последња ревизија урађена је пре више деценија. Било је крајње време да се све поново сагледа и да се утврди стање. За нешто више од годину дана дали смо сагласност на укупно 45 аката о мрежама јавних основних школа. Овај обиман посао, у сарадњи с локалним самоуправама, завршили смо у законском року, поштујући принцип оптимизације мреже школа, али и потребу да свој деци буде једнако доступно право на образовање. Ново бројчано стање јесте следеће: 631 јединица, 364 основне школе и 267 издвојених одељења. У поређењу с претходним стањем, то је за седам јединица мање. Када је мрежа средњих школа у питању, четири школе су се спојиле у две – у Новом Кнежевцу и у Апатинуˮ, – изјавио је покрајински секретар.

Заштита и унапређивање права националних мањина – националних заједница у свим областима живота и даље су у фокусу. Као и претходних година, ресорни секретаријат је за различите конкурсе из области остваривања мањинских права издвојио педесет седам милиона динара, док је националним саветима националних мањина додељено шездесет милиона динара.

Говорећи о плановима за наредну годину, Њилаш је свечано најавио покретање акције „Паметну таблу у сваку школуˮ, чији је циљ набавка интерактивне табле с пројектором за сваки објекат васпитно-образовне установе на територији АП Војводине.

„Следећа година ће бити у духу дигитализације коју смо започели 2018. године. За набавку опреме наменили смо сто педесет шест милиона динара, од којих ћемо нешто више од седамдесет милиона издвојити за интерактивне табле. Наш циљ је да свака основна и средња школа и свако њихово издвојено одељење, као и сви домови ученика, добију по једну таблу с пројектором, што је – према нашим проценама – 704 табле. На тај начин, између осталог, желимо да мотивишемо иновативне методе у настави, јер нам је дигитализација образовања један од приоритета. Новина је још да поред уходаних наших конкурса, почетком следеће године расписујемо конкурс од десет милиона динара за програме и пројекте само оних установа образовања и васпитања чији је оснивач Покрајина, а које издају у закуп своје просторије и закупнину сагласно закону уплаћују у покрајински буџетˮ, истакао је Михаљ Њилаш.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар захвалио је представницима медија на досадашњој сарадњи, као и на начину извештавања о активностима Секретаријата, те је на крају свима пожелео срећне предстојеће празнике и даље успехе у раду.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs