Вести


Секретар Иванишевић учесник видео-конференције о студентском предузетништву

Нови Сад , 04. фебруар 2021.
-A A +AСекретар Иванишевић учесник видео-конференције о студентском предузетништву.

Нови Сад , 04. фебруар 2021. .

Пројекат под називом ,,Ecosystem – student entrepreneurship beyond borders” (Изградња предузетничког екосистема – студентско предузетништво ван граница), који се спроводи у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија, реализује се у сарадњи са Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду и Регионалне привредне коморе Сегедина.

Тим поводом организована је отварајућа конференција у згради Ректората Новосадског универзитета, у присуству учесника из Србије, док су се партнери из Мађарске могли укључити путем видео-платформе.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је у уводном обраћању да су спроведена опсежна истраживања академског предузетништва које је еволуирало, до ширег фокуса који укључује стварање стартап предузећа од стране самих студената, те да се овакав вид предузетништа ослања, пре свега, на перцепцију могућег доприноса универзитета друштву, не ограничавајући се на економску експлоатацију академског знања. Успешност у пословању ових предузећа резултат је адекватно успостављене инфраструктуре у којој она послују и повезују се, путем консултација, конференција, наставе, размене студената, као и утврђивањем нових циљева и остваривањем нових подухвата.

Иванишевић истиче да интегрисање студентских стартапова у академско предузетништво доводи до шире визије предузетништва и учешћа релевантних страна, те да њихове полазне тачке могу бити и друштвене науке, конципиране тако да промовишу вредности социјалне и солидарне економије.

,,Улога Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на овом и сличним пројектима јесте пружање подршке идеји која произилази из самог пројекта, јер је по први пут и у плану расподеле сопствених средстава предвиђено десет милиона динара за стартап предузећа. Данас говоримо о развијању предузетничког духа код младих, а то се пре свега, у овом случају, односи на студенте. Имамо изузетне примере из целог света, где су млади људи право са универзитета оснивали веома успешне фирме. Има таквих примера и у Србији. Наша улога је пружање подршке и међурегионалној сарадњи, а путем конкурса Секретаријата, и младим људима који желе да оснују своја предузећа, да их пратимо и подржавамо у наредном периоду. Знамо да младост носи ентузијазам и енергију, а с друге стране, подразумева и одређена знања, посебно примењива у дигиталној сфери“, рекао је Иванишевић, додајући да је то континуиран процес, јер свако може да се упусти у предузетничке воде.

Према његовим речима, на овај начин универзитети су подстакнути да отварају канцеларије за трансфер технологија како би развили додатне компетенције и ресурсе за подршку активностима патентирања и стварању нових циљева и подухвата, јер се тако успешно посредује између академског и економског, односно привредног света.

Конференцију је отворила проф. др Зита Шереш са Технолошког факултета, генерални менаџер пројекта, а учествовали су и менаџер програма из Будимпеште Вираг Борус, помоћник покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Анастазија Стојшић Милосављевић, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић, те други учесници на пројекту из Привредне коморе Жупаније Чонград и Технолошког факултета у Новом Саду.

Отварајућој конференцији присуствовала је и Смиљка Јовановић, покрајински секретар за финансије.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs