Вести


Секретар Милошевић посетио Високу школу за васпитаче „Михаило Палов” у Вршцу

Нови Сад , 22. фебруар 2021.
-A A +AСекретар Милошевић посетио Високу школу за васпитаче „Михаило Палов” у Вршцу.

Нови Сад , 22. фебруар 2021. .

Високу школу струковних студија за васпитаче ,,Михаило Палов” у Вршцу данас је посетио проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност. Повод посете је, између осталог, обележавање Међународног дана матерњег језика, значајног датума за ову институцију, која образује васпитаче на три језика: српском, румунском и ромском, и по томе је јединствена у региону.

Том приликом покрајински секретар Милошевић уручио је представници Студентског парламента пет рачунара за најбоље студенте који наставу похађају на ромском језику.

„Ту смо са скромним, симболичним поклонима. Оно што је много важније јесте да охрабримо изузетан напор наставника ове школе који раде на остваривању деценијског циља – културолошког повезивања и стварања чврстог темеља и пуне интеграције у образовни систем, између осталих и ромске заједнице“, нагласио је Милошевић.

Покрајински секретар је посебно истакао значај специфичности високошколских институција у Војводини које реализују наставу на језицима националних мањина и уверио присутне да ће Секретаријат, као и до сада, подржавати њихов развој.

У наставку посете разговарало се о акредитацији новог програма за струковне медицинске сестре који Висока школа припрема, а у складу са потребама тржишта рада.

Посебна пажња посвећена је приказу међународних и домаћих пројеката у којима Школа тренутно учествује. Између осталог, указано је на значај међународног пројекта Keep Educating Yourself (KEY), у оквиру програма Еразмус плус за јачање капацитета у високом образовању. Циљ овог вишегодишњег пројекта, финансираног средствима Европске уније, јесте да се у Србији и Црној Гори оформе центри за целоживотно учење, као и да се понуде савремени курсеви за усавршавање. Поред тога Висока школа у Вршцу један је од партнера прекограничног пројекта Србија-Румунија For New Unique Education Design, чија реализација тек треба да почне.

Било је речи и о уједињавању високих школа у Војводини у академије, при чему је проф. др Зоран Милошевић истакао да ће се у овом процесу посебна пажња посвећивати дефинисању критеријума према којима ће школе моћи да постану чланице академија, и према којима ће се бирати њихова седишта, уз вођење рачуна о очувању идентитета и специфичности чланица.


Извор: ПС за високо образовање и научноистраживачку делатност

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs