Вести


Секретар Радојевић поздравио учеснике научног скупа о теорији и пракси аграра кроз историју

Нови Сад , 15. новембар 2018.
-A A +AСекретар Радојевић поздравио учеснике научног скупа о теорији и пракси аграра кроз историју.

Нови Сад , 15. новембар 2018. .

Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић, поздравио је данас учеснике научног скупа "Теорија и пракса аграра у историјској перспективи", који се одржава на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду, у организацији Центра за аграрну историју.

Ресорни секретаријат подржао је и ове године тај научни скуп који је, према речима др Радојевића, сам по себи јединствен јер на аналитички начин приступа дешавањима у прошлости по питању аграра и агротехничке струке.

„Овај научни скуп ствара једну квалитетну основу за доношење и креирање нових мера аграрне политике, које треба да одговоре на све изазове са којима се модерна пољопривреда сусреће", истакао је Радојевић.

Он је указао и на значај научноистраживачког приступа у анализирању спроведених реформи у области пољопривреде.

"Јер, морамо се руководити одређеним ефектима из претходног периода, како бисмо извукли поуке и како бисмо, у односу на то, донели адекватне мере. Циљ нам је унапређивање пољопривреде у Србији и АП Војводини", поручио је учесницима Радојевић.

Значајан разлог за подршку Секретаријата овом скупу, према Радојевићу, јесте и то што у његовом раду учествују и сусрећу се научни радници из региона, који имају изузетне референце и размењују искуства на нивоу своје земље и, на најбољи начин, учествују у аграрним националним политикама.

Декан Пољопривредног факултета проф. др Недељко Тица захвалио се Покрајини на подршци коју упућује за добробит науке и одржавање бројних научних скупова на овом факултету. Осврнувши се на данашњу тему и значај који има историја у развоју пољопривредне производње, он је указао да је аспект прошлости у аграрној политици, важан због сазнања и искустава која су неопходна, пре свега, у оном делу који се тиче побољшања ове области. Декан Тица је нагласио да историја помаже да квантификујемо ефекат свих мера на дуги период, те да тако најбоље сагледамо постигнути напредак у пољопривреди.

Учесници овог скупа, које чине еминентни научни радници, професори универзитета, као и експерти за теорију и праксу пољопривреде из земље и региона, као посебно значајно, истичу то што ће овај скуп покушати да осветлити одређене појединости и донесе одговоре који су охрабрујући за пољопривредне произвођаче у њиховом раду.

Научне раднике и стручњаке, који ће се ове године обратити са тридесет реферата на поменуту тему, поздравили су и проф. др Драган Шкорић, председник Oдбора за село САНУ, проф. др Зоран Његован, управник Центра за аграрну историју и проф. др Дејан Јанковић, шеф Катедре Департмана за економику пољопривреде и социологију села.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs