Вести


Секретар Софић и министар Дрекслер о унапређењу сарадње АП Војводине и Штајерске

Нови Сад , 08. септембар 2021.
-A A +AСекретар Софић и министар Дрекслер о унапређењу сарадње АП Војводине и Штајерске.

Нови Сад , 08. септембар 2021. .

Видео-конференција између покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александра Софића и Кристофера Дрекслера, министра за културу, Европу, спорт и људске ресурсе Покрајине Штајерске, која је одржана у Привредној комори Војводине, била је нови импулс у оквиру могућности унапређења сарадње покрајина Војводине и Штајерске.

Саговорници су се сложили да је успешну сарадњу коју Војводина и Штајерска негују на многим пољима могуће додатно унапредити, посебно у областима економије, културе, науке, туризма, дигитализације и спорта.

У разговору је било речи о потписивању новог међурегионалног споразума између АП Војводине и Покрајине Штајерске у првом кварталу 2022. године, као и интензивирању сарадње између градова - Новог Сада и Граца.

Секретар Софић је подсетио да у Србији послује близу 900 компанија из Аустрије које запошљавају готово 20.000 радника.

„ У Војводини су аустријске компаније до сада инвестирале око 390 милиона евра и послује тридесетак активних привредних друштава која упошљавају скоро 6.000 радника, што Аустрију сврстава међу пет најзначајнијих страних инвеститора у нашој покрајини“, истакао је Софић.

Он је навео и да је у односу на претходну годину Република Србија са Републиком Аустријом остварила чак повећану спољнотрговинску размену у висини од 23 посто, као и АП Војводина код које је ово повећање 16 посто.

У прилог јачању ове сарадње, ресорни секретар је нагласио да је добра вест да је Штајерска дефинисала регију Западног Балкана као приоритетну област сарадње, а да је Војводина традиционални партнер са којим може да рачуна на интензивне облике сарадње који су од заједничког интереса.

„Делегацију Владе Покрајине Штајерске очекујемо у посети Војводини и Новом Саду у првом кварталу 2022. године. Добро је што ће посета и потписивање новог споразума о сарадњи две покрајине кореспондирати са догађајем - „Нови Сад - Европска престоница културе 2022“. Грац који је већ био носилац титуле културне престонице Аустрије 2003. године и што ће се поновити 2024. је изузетан пример да преузмемо искуства тим поводом“, изнео је Софић и указао да ће и целокупни амбијент имати подстицајну улогу и том приликом указати на потенцијале којим наша покрајина располаже у области културе.

Поводом испољеног интересовање за сарадњу у области туризма, посебно винског, секретар Софић је најавио у новембру могућност одласка наших експерата у јужну Штајерску ради размене искуства у области унапређења процеса производње у винској индустрији. Као значајн део сарадње навео је и реализацију заједничког пројекта „Soliko“ ресорног секретаријата и Града Граца који се финансира у оквиру програма: „Европа за грађане и грађанке“. Пројекат се бави дигитализацијом администрације у време пандемије ковид 19, што ће остати приоритет у сарадњи две покрајине, како би се грађанима и привреди омогућило да што једноставније дођу до информација у овим посебним условима.

Нови Сад и Војводина, које је Софић назвао практично „централним стубом“ технолошког развоја у Републици Србији пружају значајну шансу интензивирању научне сардње. Научно-технолошки парк и Институт „Биосенс“ који претендује да постане европски центар изврсности за напредне информационе технологије у домену пољопривреде су, према Софићевим речима, наше озбиљне референце за јачање сарадње и са Штајерском.

Кристофер Дрекслер је истакао да аустријска Покрајина Штајерска жели да у наредном периоду прошири блиску сарадњу са свим оним регионима где постоји обострани интерес за заједничко учешће у европским програмима.

„ Са Србијом и АП Војводином смо спремни да сарађујемо у свим областима које су поменуте и које су део заједничких приоритета. Посебан акценат ставили бисмо и на интензивно повезивање наших привредника у оквиру аустријског Центра за интернационализацију“, истакао је министар Дрекслер и додао да постоји реалан простор за поспешивање већ постојеће добре сарадње покрајина Војводине и Аустрије, те успешно повезивање Развојне агенције Војводине и Привредне коморе Војводине са представницима привреде у Штајерској.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs