Вести


Сећање на трагично бомбардовање Новог Сада из 1849. године

Нови Сад , 12. јун 2019.
-A A +AСећање на трагично бомбардовање Новог Сада из 1849. године .

Нови Сад , 12. јун 2019. .

У оквиру манифестације „Нови Сад – Град Феникс“, посвећене обележавању 170. годишњице трагичног бомбардовања Новог Сада, 12. јуна 1849. године, данас је у Дунавском парку засађено симболично дрво сећања.

У бомбардовању које је извршила мађарска војска стационирана на Петроварадинској тврђави, погинуло је око 12.000 Новосађана, а уништено 2.000 кућа и јавних објеката. Дрво које симболизује сећање на ту трагедију су, заједно са ученицима ОШ „Јован Поповић“, засадили покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и члан Градског већа Новог Сада Далибор Рожић.

Милошевићева је том приликом подсетила да је у бруталном разарању града страдала огромна већина његовог становништва, нагласивши да је истовремено уништено и културно наслеђе које је сведочило о више од 150 година претходног постојања трајања града.

„На нама је да одамо почаст невиним жртвама, али и Новом Саду као граду Фениксу, који се ипак подигао из пепела и који данас има двадесет пута више становника у односу на време пре тог стравичног бомбардовања“, додала је она.

Према њеним речима, до краја године ће се различитим програмима који ће бити организовани под покровитељством Покрајине и Града Новог Сада, наставити са обележавањем годишњице ове велике трагедије - и у знак сећања на жртве, али са поруком да мир, слобода и заједништво немају алтернативу.

С друге стране, Рожић је подсећајући на страхоте друге године револуционарних догађаја из 1848/1849. и на највеће страдање Новог Сада, прецизирао да ће манифестација „Нови Сад - Град Феникс“ бити настављена и уз учешће Архива Војводине, Културног цента Новог Сада и других покрајинских и градских институција.
Организатор те манифестације је, иначе, Удружење „Дунавска соната“, а покровитељи су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Нови Сад.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs