Вести


Скуп о изради Специфичног плана имплементације Директиве о индустријским емисијама

Нови Сад , 02. новембар 2015.
-A A +AСкуп о изради Специфичног плана имплементације Директиве о индустријским емисијама.

Нови Сад , 02. новембар 2015. .

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине организовао је данас скуп посвећен изради Специфичног плана имплементације Директиве о индустријским емисијама, који се реализује уз помоћ пројекта ИПА 2011 ''Спровођење закона у области индустријског загађења, спречавање хемијских удеса и спровођење ЕМАС система''.

О изради Специфичног плана имплементације Директиве о индустријским емисијама, на скупу који је организован у Скупштини АП Војводине, говорили су: др Слободан Пузовић, покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Рикардо Кварђато (Riccardo Quaggiato), вођа ИПА пројекта, представници Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине, Привредне коморе Србије, као и представници индустрије, односно компанија - оператера из Војводине.

Према речима покрајинског секретара др Слободана Пузовића, специфичност имплементације Директиве о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине, као и Директиве о индустријским емисијама је у томе што на дан када Србија приступи Европској унији, све индустрије у нашој држави морају имати одговарајућу интегрисану дозволу за управљање и за рад.

„То значи да не могу постојати емисије у ваздух, воду и земљиште, да не може постојати неадекватна енергетска ефикасност, те да се са отпадом који настаје у тим индустријама мора поступати у складу са европским стандардима“, рекао је др Пузовић, наводећи да је реч о изузетно захтевном процесу, и што се тиче финансијских средства, и што се тиче реструктурирања индустријских постројења.

Секретар Пузовић је навео да је већ сада очигледно да неке индустрије на нивоу државе и покрајине, на дан приступања Србије Европској унији, неће моћи да испуне те захтевне критеријуме, пре свега због финансијских средства.

„На територији Србије имамо 200 компанија - оператера, од којих је свега 17 добило интегрисану дозволу за рад (од тога седам на територији Војводине). Сви који до сада нису добили интегрисане дозволе у складу са европским директивама, а који су свесни или претпостављају да неће испунити услове ни на дан приступања Србије Европској унији, морају врло јасно и прецизно да кажу шта је разлог за одлагање примене директиве у својим постројењима, те да дају рокове, како ће фазно испуњавати веома строге критеријуме у области заштите животне средине, како би могли да добију интегрисану дозволу“, казао је ресорни покрајински секретар.

Др Слободан Пузовић је још навео да је Покрајинском секретаријату за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине важно да индустрија ради, да се отварају нова постројења, а да се стара прилагођавају европским стандардима и да испуњавају законске услове.

„Оно што је подједнако важно јесте да се спречи сада, по нама, прилично неконтролисано загађење животне средине, пре свега испуштање отпадних вода“, нагласио је Пузовић и поновио да је изградња пречистача отпадних вода веома скупа, због чега покрајинска администрација тражи се што пре поново успостави и врати еколошки фонд на нивоу републике, те да се део средства који се скупља у Војводини од такси и накнада усмери ка покрајинском буџетском фонду за животну средину. Тим новцем би се, како је навео Пузовић, помогло индустрији да изгради одговарајуће пречистаче и да угради одговарајуће филтере, односно да с једне стране испуне услове из европских директива и да успешно послују, а да с друге стране да се очува квалитет животне средине.

Рикардо Кварђато је прецизирао да се усклађивање са европским директивама односи на примену најбољих доступних техника и достизање граничних вредности емисија повезаних са истим. Он је навео да ће представници надлежног министарства за послове заштите животне средине у преговорима имати задатак да у име индустрије преговарају о датумима потребним да се поједини оператери, након приступања Србије Европској унији, ускладе са најбољим доступним техникама и достигну одговарајуће стандарде.

„Да би се прелазни рокови добили, морају постојати јасни и недвосмислени аргументи за овакав уступак. Уколико се рокови који су испреговарани не поштују, држава ће морати да плаћа пенале за неиспуњење договорених обавеза“, казао је Рикардо Кварђато и навео да је рок за завршетак Специфичног плана имплементације крај 2015. године.

Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, 2008. године, Србије се обавезала да ће у процесу европских интеграција усвојити правне тековине Европске уније и осигурати њихово пуно спровођење и примену. У циљу припреме преговарачке позиције са Европском унијом, када су у питању емисије из индустријских постројења, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз помоћ пројекта ИПА 2011 ''Спровођење закона у области индустријског загађења, спречавање хемијских удеса и спровођење ЕМАС система'', припрема израду Специфичног плана имплементације Директиве о индустријском емисијама. Сврха овог документа је дефинисање прелазних периода за усклађивање са обавезама према Директиви о индустријским емисијама, 75/2010/ЕУ, за сваког оператера појединачно, као и дефинисање потребних финансијских улагања за испуњење ових обавеза и биће основа за преговарање прелазних периода за индустрију у предстојећем периоду.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs