Вести


Славиша Грујић отварио изложбу из московског Дома икона ''Од Мерне иконе до Страшног суда'' у Сомбору

Нови Сад , 24. мај 2013.
-A A +AСлавиша Грујић отварио изложбу из московског Дома икона ''Од Мерне иконе до Страшног суда'' у Сомбору .

Нови Сад , 24. мај 2013. .

Сомбор/Нови Сад, 24.мај 2013.- Након изложбе Франциска Гоје и Хуана Мироа, у Градском музеју у Сомбору данас је потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић званично отворио и изложбу под називом „Од Мерне иконе до Страшног суда" из музеја „Дом икона и сликараства С.П.Рјабушински" из Москве. Осим потпредседника Грујића, о изложби су говорили и директор Градског музеја Сомбор Бранимир Машуловић и управница Музеја „Дом Иконе и Сликарства С. П. Рјабушински" Москва Надежда Губина.

Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, Града Сомбора и Московске Банке Београд, изложба је стигла у сомборски Музеј, где ће бити постављена до 31.јула ове године.


Потпредседник Владе Војводине Славиша Грујић истакао је значај изложбе, апострофирајући да се она одржава у Сомбору, изван великих културних центара као што су Београд и Нови Сад. „Ово је само доказ да се уз добру сарадњу, када постоји мотив, жеља и рад, могу организовати и велике изложбе, као што је ова. Добар и снажан утисак које иконе остављају пред нама је један посебан доживљај, јер икона је сама по себи комплексан симбол, пред којим се молимо, коју носимо и која нам даје наду и снагу. Ова изложба је прилика да се она схвати на један други начин, јер у овом случају су оне приказане како прате човека од рођења до његове смрти и зато је поставка и добила овакав назив. Као московски ђак, читав један семестар смо у оквиру предмета историје уметности учили о великим сликарима иконописа и симболима које су нам преко њих упућивали. Иконе не говоре, оне описују, поручују и чувају човека и зато сматрам да је снажна подршка секретаријата за културу и јавно информисање била оправдана, јер одмах поред Галерије „Коњовић" сада имамо част да се нађе поставка и из Дома икона из Москве, " истакао је секретар Славиша Грујић.


Директор музеја Бранимир Машуловић је изразио велику завхвалност свим чиниоцима, који су помогли да иконе од велике вредности дођу у Градски музеј у Сомбору, што им представља велику част и задовољство. Осим обележавања годишњице Миланског едикта, изложба је уприличена и поводом 130 година од почетка сакупљања музејских збирки у Сомбору и 1150 година од штампања прве словенске књиге Ћирила и Методија. Према речима Машуловића, овакве изложбе се не виде често, јер ова поставка не представља само православне иконе, већ и читав историјско културолошки опсег Русије од XВИ до XX века.
Управница московског музеја Надежда Губина је рекла да је посебно задовољство по други пут доћи у Србију са експонатима из Дома икона. Први пут је изложба постављена пре две године у Београду, да би је данас свечано отворили у сомборском музеју, где су некада били радови Гоје и Мироа.
"Сама концепција московског музеја је икона од човековог рођења до смрти и та тема се појављује као једна од водећих од момента његовог оснивања 2009. године. У Градском музеју у Сомбору овом приликом је изложено 70 икона насталих у периоду од XВИ до почетка XX века и оне представљају својеврсни омаж људском живљењу, од рођења до смрти",рекла је на крају Никољскаја.


Поставка има неколико сегмената посвећених најважнијим животним дешавањима, почевши од рођења - крштења чија се икона звала „мерна" посвећена светитељу чије име је дете добијало, а као мера икона је имала величину дететових мера рамена (дужину и ширину). Породични живот такође има своје представнике у иконама Господа Сведржитеља, Богородице итд. Чуварице брака, човека током његовог живота, од болести, земљорадње, приликом смрти, само су учеснице сегмената живота који имају своје иконе. Исто тако, одређене људске делатности, попут путовања, немају само појединачне иконе, већ читаве иконостасе (у једној „дасци") које су ношене са собом да чувају путника и омогуће његов свакодневни сусрет са вером и Богом.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs