Вести


Славиша Грујић отворио изложбу фотографија Надежде Петровић у Београду

Нови Сад , 18. март 2013.
-A A +AСлавиша Грујић отворио изложбу фотографија Надежде Петровић у Београду.

Нови Сад , 18. март 2013. .

Нови Сад/Београд, 15. март 2013. - У Малој галерији Дома Војске Србије у Београду, отворена је изложба „Надежда Петровић- с обе стране објектива", ауторке др Јасне Јованов, управнице новосадске Спомен-збирке Павла Бељанског. Изложбу је отворио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић. У име Медија центра "Одбрана" публици се обратио директор Славољуб Марковић, док је поздравну реч гостима упутила управница Спомен-збирке Павле Бељански др Јасна Јованов.
Изложба, настала као плод вишегодишњег истраживачког рада др Јасне Јованов, на нов начин представља Надежду Петровић (1873- 1915). Након премијерног приказивања у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду, београдска публика је добила прилику да нашу најзначајнију сликарку модерне доживи и као фотографа и као модел. Својеврсни породични албум породице Петровић, фотографије које је снимила, које су ретко, или никада излагане, чине окосницу изложбе.


"Сви ми познајемо дела Надежде Петровић", рекао је потпредседник Покрајинске владе Славиша Грујић. "Познајемо је као сликарку периода модерне. Међутим, данас је видимо другачије, као фотографа и то из времена када фото техника није била на нивоу на каквом је данас. Зато су њене фотографије другачије, посебне, јасне. Ту су породични и други портрети и најзад фотографије, забелешке ратних догађања. Требало би да схватимо у каквој је ситуацији била жена, уметница и медицинска сестра, када је правила овакве фотографије у вихору рата, и тек онда можемо говорити о значају ових фотографија, које су уметничка дела, као и њене слике."


Славољуб Марковић је подсетио да је Надежда Петровић други пут у Дому Војске. Први пут су 2011. године у Малој галерији била изложена њена сликарска платна, а сада њене фотографије. Опчињени смо јасним и прецизним објективом, што само говори о чињеници да је она у свему била жена са правим уметничким оком, рекао је Марковић. Др Јасна Јованов објаснила је да је откриће Надежде Петровић као фотографкиње стигло из Љубљане, где су колеге из љубљанског музеја пронашле једну њену фотографију са најмлађим братом Растком Петровићем и послале је у Спомен збирку Павла Бељанског.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs