Вести


Славиша Грујић отворио изложбу „Михајло идворски Пупин – стваралачка координација”

Нови Сад , 04. октобар 2014.
-A A +AСлавиша Грујић отворио изложбу „Михајло идворски Пупин – стваралачка координација”.

Нови Сад , 04. октобар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић отворио је синоћ у Народном музеју у Зрењанину изложбу под називом: „Михајло идворски Пупин – стваралачка координација”, ауторке Александре Нинковић-Ташић, потпредседнице Образовно-истраживачког друштва “Михајло Пупин”.

Више од 200 фотографија, докумената и писама о Пупиновом животу од Идвора до Њујорка су тема зрењанинске изложбе, која је постављена поводом 160 година од рођења Михајла Пупина (Идвор, 9. октобар 1854 - Њујорк, 12. март 1935). Пупин као иноватор, научник и велики српски патриота задужио је не само нашу земљу, већ и читав свет, а тим поводом и град Зрењанин је ову годину посветио обележавању живота, рада и дела Михајла Пупина.

Прослава тог јубилеја обележена је 30. септембра свечаном академијом у Ректорату Београдског универзитета, а обележиће се и у САД, где је Пупин провео већи део живота и остварио научну и универзитетску каријеру.

У име Покрајинске владе и секретаријата за културу и јавно информисање потпредседник Грујић је истакао значај и улогу великих имена,, који су својим научним радом, знањем, племенитошћу и бројним другим врлинама задужили нас да их поштујемо и величамо с поколења на поколење.

„ Данас у Новом Саду имамо булевар, који носи име великог Михајла Пупина и имамо улицу, која носи назив Николе Тесле” рекао је секретар Грујић и нагласио да „ су то само знаци пажње и поштовања према овим људима, који за живота нису волели да их зову меценама и добротворима иако су то заиста били. Пупин није био само мецена, научник, хуманиста,.. био је велики човек, био је Банаћанин, Војвођанин, Србин, Идворчанин, зато његова књига и носи назив ”Од пашњака до научењака”. „Данас, када обележавамо 160 година од његовог рођења и када се о њему отварају неке нове странице, можемо се помало и похвалити да смо ми, у складу са нашим могућностима, уложили средства у неке од пројеката у његовом Идвору, подржали смо одржавање ове изложбе, као део његовог легата и бићемо ту увек када треба промовисати његове вредности и величину и зато са задовољством отварам данашњу изложбу” закључио је на крају излагања секретар Грујић.

Ауторка изложбе Александра Нинковић-Ташић је рекла да град Зрењанин данас и током целе ове године обележава 160 година од рођења Михајла Пупина са истим оним жаром са којим је он волео овај град. Зато данас славимо његово име, јер је то човек који је пре 90 година добио Пулицерову награду, основао фондове за помоћ нашој земљи и нашој деци, сваком својом речју величао свој народ и своју земљу, због чега је његова улога тим већа и неизбрисива.

У име домаћина обратио се директор Народног музеја у Зрењанину Видак Вуковић, истакавши да је граду Зрењанину и његовом музеју припала част да организује ову изложбу, на којој су кроз фотографије, документа и писма приказан живот нашег великог Михајла Пупина.

Испред града Зрењанина присутне је поздравио заменик градоначелника Ђорђе Радишић.

Пупин је био један од првих научника који су свим својим ауторитетом подржали Николу Теслу у истраживању и коришћењу наизменичне струје, насупрот Томасу Алва Едисону који је у једносмерну струју имао уложен велики капитал.
За аутобиографско дело "Са пашњака до научењака" објављено 1923. добио је Пулицерову награду. Био је члан више научних асоцијација широм света - Француске академије наука, Српске краљевске академије, председник Њујоршке академије наука. Био је почасни доктор чак 18 универзитета широм света.


Извор: Саопштење Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs