Вести


Славиша Грујић отворио 52. Велики фестивал фолклора Румуна из Војводине и Србије

Нови Сад , 24. август 2012.
-A A +AСлавиша Грујић отворио 52. Велики фестивал фолклора Румуна из Војводине и Србије.

Нови Сад , 24. август 2012. .

Нови Сад/Торак, 24.август 2012.- Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић синоћ је свечано отворио 52. Велики фестивал фолклора Румуна из Војводине - Србије. У присуству амбасадора Румуније у Републици Србији њ.е. Данијела Бануа, председника Националног Савета румунске националне мањине Даниела Петровића, председника Општине Житиште Душана Милићева, потпредседник Грујић је рекао:„Велики фестивал румунске народне музике и фолклора по 52. пут отвара капије аматерима, који негују народну музику и фолклор целогодишњим радом у оквиру 40 културно- уметничких удружења и организација са румунским префиском у Војводини. Пуну подршку овом дугогодишњем раду имају како од стране локалне самоуправе тако и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање Владе Војводине.

Војводина је особен и осебујан културолошки регион и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање Владе Војводине препознаје и подржава манифестације чији је циљ очување нематеријалне баштине Војводине и свих етничких заједница, које ту живе и стварају. Без намере да вас оптерећујемо подацима у овом свечаном тренутку, само као илустрацију да напоменемо да је румунска заједница у току 2011. године, за рад институција културе, медије и аматерска удружења и друштава, као подршку, добила средства у висини од преко 15 милиона динара. Уверени да ова средства нису довољна за целокупно деловање ове заједнице на плану културе и информисања наша подршка неће изостати ни у даљем раду у наредним годинама у оквиру наших могућности.

Све националне заједнице, које живе у Војводини имају манифестације од покрајинског значаја, као што је овај велики фестивал. Изузетно је важно рећи да фестивал није само нематеријална култура, већ и улагање у Домове културе и центре за културу у местима где се одржава, што јесте важно и за локалну самоуправу и целокупан развој места и стварања услова за бољи живот мештана. Тако је у Торку улагано у инфраструкуру, која је ово место употпунила и омогућава житељима да лагодније живе. Покрајински секретариојат за културу и јавно информисање подржава манифестације фолклора и народне музике уверен да су оне прави начин да се очува уметничка баштина у музици и фолклору, очувању идентитета заједнице и убеђен у вредности ове баштине. Јер, фолклор и народна музика припадају уметности и нематеријалној култури све док нису промењени стилизацијама и утицајима новог етно и турбо фолка који и у музици, у фолклору и у етнологији и етнографији таквим додацима губе своју вредност и посебност, свој идентитет, па и уметничку вредност.

Трајање од 52. године говори о значају ове манифестације, не само за румунску заједницу, већ и целокупну културу Војводине. Присуство других етничких заједница, као госте само употпуњује овај фестивал и чини га оним што јесте цела Војводина: баштом богатог наслеђа и грађана, који воле и цене своје и туђе, који поштују комшије и радују се заједничком животу. Зато проглашавам Велики фестивал румунске народне музике и фолклора отвореним."

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs