Вести


Славиша Грујић поводом 50. година од постављања споменика Јована Солдатовића у Жабљу

Нови Сад , 29. септембар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић поводом 50. година од постављања споменика Јована Солдатовића у Жабљу.

Нови Сад , 29. септембар 2012. .

Нови Сад,29. септембар 2012.- Част ми је да данас будем на овом месту, у име Владе АП Војводине и у своје лично, где је свој печат оставио један од наших највећих уметника Јован Солдатовић- рекао је потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић отварајући данашњи скуп посвећен педесетогодишњици постављања уметничке скулптуре Јована Солдатовића у Голф клубу центар у Жабљу.


Трочлана скулптура Јована Солдатовића представља ремек дело његовог уметничког опуса, која приказује ратнике, у овом случају жртве Хортијеве војске, који су на овом месту починила разне ратне злочине.
Тим поводом секретар Грујић је рекао да је ова скулптура захтевна и специфична и из ње излази порука,коју сви ми држимо у себи, а то је порука човека и једног времена. Ова скулптура је ту пола века и одржала се у времену и упркос времену. Израсла је из равнице,која тешко дозвољава да је нешто надрасте, а ова равница и овај предео је то дозволило. Упрт је према Тиси и даље према свим стратиштима с погледом на друга безумља. Он се зове и посвећен је шајкашком батаљону и он мора да буде ту, као залог, као подсећање на те дане, јер је он вредност као уметничко дело и као порука.
Весна Латиновић, испред Галерије „Бел арт" ,као главни организатор данашње манифестације захвалила се Покрајинском секретаријату заа културу и јавно информисање на подршци и овом приликом је истакла да је велика част била познавати уметника, какав је био Јован Солдатовић. Због његових великих уметничких дела, недопустиво је да се његова дела запостављају, а она су данас озбиљно угрожена. Трочлана скулптура у Жабљу данас је озбиљно оштећена, као и четири скулптуре, које се налазе на Институту у Сремској Каменици.
У данашњем програму, који се одржавао крај споменика, учествовала је и глумица Мира Бањац, историчар уметности Бела Дуранци и ликовни критичар Сава Степанов.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs