Вести


Славиша Грујић поздравио учеснике Међународне конференције „Архив, медији и култура сећања у Првом светском рату“

Нови Сад , 29. октобар 2014.
-A A +AСлавиша Грујић поздравио учеснике Међународне конференције „Архив, медији и култура сећања у Првом светском рату“.

Нови Сад , 29. октобар 2014. .

Поводом обележавања сто година од Великог рата данас је у конгресној сали хотела „Путник“ у Новом Саду почела да се одржава дводневна међународна конференција о пројекту “ВРЕМЕ – СЕЋАЊЕ – ИДЕНТИТЕТ – АРХИВ“. Архив Војводине је у сарадњи са часописом за савремену културу Војводине „Нова мисао“ под покровитељством Министарства за културу и информисање Републике Србије започео реализацију пројекта под овим називом. Циљ пројекта је валоризација улоге архивске грађе, али и анализа деловања и улога медија и медијског дискурса у једном конкретном историјском догађају. Данашња конференција, коју је организовао Архив Војводине под називом „Архив, медији и култура сећања у Првом светском рату“ окупила је преко 30 учесника из земаља у окружењу, као и из Аустрије, Италије и Македоније.

Учеснике скупа је испред Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање поздравио потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Славиша Грујић.

„Тема конференција која у свом наслову носи питања и дискусије везане за културу,медије, сећање и архив у Великом рату је само доказ да су ово сегменти, који чувају сећања, чувају историју и успомену на нека дешавања како у далекој историји, тако и данас“ рекао је секретар Грујић и додао да „и фотографија, која је посебна визуелна белешка времена чини низ у којем је и она битна архивска грађа, јер се сви сећамо фотографије српског војника – извиђача у Првом светском рату, која нам је и дан данас симбол тог историјског догађаја. Све је то доказ да наша сећања, дешавања и збивања морају бити архивирана, документована и сачувана, зато је секретаријат за културу и јавно информисање подржао пројекте Радио-телевизије Војводине, који су везани за сређивање и чување документоване архивске грађе, као једног института сећања, јер забелешка прошлости јесте залог и за чување будућности“ истакао је покрајински секретар.

У име Архива Војводине обратио се директор Бранимир Андрић, који је рекао да ова међународна конференција јесте организована поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата, кроз један посебан избор архивског материјала и документа. Директор Архива је и радном делу конференције имао уводно излагање о животу у током рата и о томе сачуваним документима. Душко Радосављевић о социјалдемократским партијама јужнословенских земаља током Првог светског рата. Филип Крчмар и Аранка Балинт говорили су о почетку Првог светског рата у светлу великобечкеречке штампе,док је Данијела Бранковић причала о Петроварадину у Првом светском рату – цензура и заплена антимонархистички оријентисане штампе.


Извор: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs