Вести


Славиша Грујић посетио Горњу цркву у Сремским Карловцима

Нови Сад , 10. мај 2013.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Горњу цркву у Сремским Карловцима.

Нови Сад , 10. мај 2013. .

Сремски Карловци/Нови Сад, 10. мај 2013. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић посетио је Горњу цркву у Сремским Карловцима, у којој су започети радови на реконструкцији крипте и на конзервирању и обнови иконостаса. Заједно са секретаром Грујићем, Горњу цркву је обишао заменик директора покрајинског Завода за заштиту споменика културе Сава Стражмештеров.
Тачно време настанка Горње цркве, која се у првим записима помиње као црква Ваведење Богородице у Сремским Карловцима, није поуздано утврђено. Постоје индиције да је црква подигнута још у XВ веку, у исто време када је зидан манастир Крушедол, те да је у првобитној намени била манастир мајке Ангелине, која је и заштитиница крушедолског манастира, тако да су у њој све до XВИ века живеле монахиње.


У објекту цркве сазидана је крипта у којој су сахрањени Георгије Бранковић, архиепископ карловачки и митрополит и патријарх српски (1830-1907) и патријарх српски Лукијан Богдановић (1867-1913). Према речима оца Јовице, векови постојања овог светог здања начинили су видне трагове на целом објекту, тако да је влага почела да се подиже у крипти, а и иконостас је морао да се конзервира. Затим би се почело и са радовима на увођењу подног грејања.


Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање обезбедио је средства за санацију влаге у крипти, а поред саме цркве, део средства за обнову иконостаса дао је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице.
Потпредседник Грујић истакао: „Веома је важно да се радови заврше у што краће време, јер ће се у новембру ове године одржати свечаност поводом 100 година од смрти патријарха Бранковића. Зато је Секретаријат издвојио средства за обнову крипте. Осим тога, Покрајински завод за заштиту споменика културе завршиће радове на сређивању иконостаса, а до тог времена треба да буду завршени и послови на подном грејању. Манифестација посвећена стогодишњици смрти Георгија Бранковића биће обележена и у Музеју Града Новог Сада, где ће се одржати и изложба њему у част."

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs