Вести


Славиша Грујић посетио Градски музеј у Сомбору и Музеј Батинске битке у Бездану

Нови Сад , 18. октобар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Градски музеј у Сомбору и Музеј Батинске битке у Бездану.

Нови Сад , 18. октобар 2012. .

Нови Сад/Сомбор, 18. октобар 2012. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио Градски музеј у Сомбору и Музеј Бастинске битке у Бездану, који је одељење сомборског музеја. Повод за посету био је разговор и упознавање са радом поменутог музеја, уочи обележавања 130. година ове институције културе, која је најстарија на нашим просторима. Директор Градског музеја Бранислав Машуловић информисао је ресорног секретара о досадашњим активностима ове установе, нагласивши да у мају месецу следеће гдоине, када је прослава годишњице ове установе у плану је и постављање велике изложбе икона, које треба да стигну из Дома икона из Москве. С обзиром на то да је са Русијом потписан уговор о сарадњи, предстоји озбиљно ангажовање око допреме икона, које су иначе тешке око тону и двеста килограма, те не могу да се депортују никако другачије, већ само камионом. Поред тога у питању је веома вредна изложба, због које нам је потребна подршка оснивача, односно, Покрајине и Републике.
Након обиласка Градског музеја, секретар Грујић обишао је и Музеј Батинске битке у Бездану, који је од 1995. године затворен за посете, јер је здање музеја руинирано и запуштено, зато што је припадао војсци Републике Србије, а изградио га је СУБНОР у спомен изгинулим борцима. Године заапуштености и зуб времена учиниле су да он данас мора да промени своју намену, у смислу да један део музеја остане спомен соба у знак поштовања и сећања на Батинску битку, док би други део могао постати туристичка атракција Специјалног резервата природе Горње Подунавље.
- Славиша Грујић истакао је да ће за предстојећу изложбу икона, које долазе из чувеног руског Дома икона у Москви, покрајински секретаријат за културу и јавно информисање учинити све у складу са буџетским могућностима, али ће исто тако тражити и подршку репуличког Минстарства за културу и информисање, јер је у питању изложба од националног значаја. Исто тако питање Батинског музеја требало би да се реши на најбољи могући начин, јер је штета да тако квалитетна зграда пропада, а могла би да се искористи за неке друге намене.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs