Вести


Славиша Грујић посетио Дворац ''Шлос'' у Голубинцима и Сирмиум у Сремској Митровици

Сремска Митровица , 12. октобар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Дворац ''Шлос'' у Голубинцима и Сирмиум у Сремској Митровици.

Сремска Митровица , 12. октобар 2012. .

Нови Сад/Голубинци/Сремска Митровица, 12. октобар 2012. године - Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је обишао дворац „Шлос" у Голубинцима, након чега је посетио и Царску палату у Сремској Митровици. Дворац у Голубинцима је објекат културе под заштитом. Јованка Сечански етнолог и оснивач Фондације „Еко-етномузеј Шлос" покренула је обнову дворца и он је у претходној деценији делимично обновљен средствима НИП-а. Дворац је саграђен 1777. године, за потребе официрских породица Војне границе, као Управна зграда. Он има и историјски значај, јер је у њему краће време 1813. године боравио Карађорђе а за дворац се везује и прича да је у њему живела Жанет д Хонтар, прва љубав Лудвига ван Бетовена удата за граничарског официра Карла фон Грета.
По речима секретара Славише Грујића, Дворац „Шлос" је драгуљ граничарске архитектуре 18. века. С обзиром на то да је значајан део објекта реновиран средствима НИП-а, остало је још пуно тога да се заврши, као што је фасада, инфраструктура и грејање, а посебно је остало да се институционалише културно име овог здања, које мора да нађе своје место на културно-историјској мапи Војводине. Зато је веома важно да сви заједно, како локална самоуправа, тако покрајинска влада и републичко Министарство за културу се укључимо у овај пројекат и да завршимо оно што је започето пре више од десет година.
 Јованка Сечански је информисала ресорног секретара о досадашњим радовима, уложеним средствима, покренутим пројектима, као и о значају самог дворца. Зидан је за време Аустро-Угарске монархије и зато носи немачки назив „Шлос" - замак, али се његов назив никада није мењао и то нам говори о потреби очувања традиције и историје, коју овај дворац носи у себи. Након обиласка „Шлоса" секеретар Грујић посетио је и Сирмиум у Сремској Митровици који је у периоду од 1. до 4. века био средиште римске провинције Доње Паноније, а од 293. године једна од престоница Римског царства. Град је био простран, са царском палатом, хиподромом, аквадуктом, луксузним кућама украшеним мозаицима. У Сирмијуму и његовој околини рођено је седам римских царева. Прва систематска истраживања почела су 1957. године открићем Царске палате. Друга истраживања Сирмијума открила су остатке јавних купатила, делове хиподрома, некрополе, а на 74 локалитета у граду пронађене су фреске и скулптуре.  Директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици Љубомир Шулаја истакао је да је тек 2006. године Царска палата наткривена и конзервирана, онако како је прописано. Нажалост, три деценије за то није било могућности. Сада када се овај пројекат завршио имамо и бројне планове везане за што већу промоцију Сирмиума и Базилике, која се налази надомак овог места, а то је пренос путем видео-бима живота старих Римљана, живот цара Константина који је овде био смештен, а све то ће бити веома атрактивно за млађу популацију.
 Потпредседник Славиша Грујић данас је посетио и „Сремске новине" где је разговарао са директором Драганом Ђорђевићем о раду, заступљености на тржишту, тиражу и текућим проблемима.  Ђорђевић је нагласио да су „Сремске новине" као регионални лист, који покрива седам сремских општина врло тиражне недељне новине, јер постоје на тржишту 52 године и за то време људи су стекли навику да их читају. Осим квалитетног кадра, који ради у овим новинама, веома су задовољни и сарадњом са Покрајинским секретаријатом за културу и јавно информисање, а посебно су поносни што је управо данас изашао и први број листа „Сетва" намењен пољопривредницима из Срема. 

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs