Вести


Славиша Грујић посетио Завод за културу Војводине

Нови Сад , 04. април 2013.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Завод за културу Војводине .

Нови Сад , 04. април 2013. .

Нови Сад, 4.април 2013. - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић посетио је Завод за културу Војводине у Новом Саду, где је разговарао са новопостављеним директором Завода Владимиром Копицлом. Завод за културу Војводине, као један од најважнијих чинилаца културног живота на овим просторима, у наредне четири године, планира да унапреди и прошири своју делатност, креирајући нове културне мреже. Славиша Грујић истакао је значај ове институције културе, њен развој и делатност која, према његовим речима, мора да се развија у неколико праваца.„Завод најпре треба да буде центар са информацијама о културном животу Војводине уопште, односно њен документациони центар. Са друге стране, битна је истраживачка делатност, чији резултати би требало да изађу изван војвођанских оквира, ради промоције наше културе, значајних уметника и културних радника. Посебно је важно да се успостави добра сарадња са заводима националних заједница, да се заједнички ради. Треба нам више културних догађаја, истаживања јавног мнења и публике, размена стваралаштва наших и културних посленика из других земаља", рекао је секретар Грујић.

Владимир Копицл је саопштио да је, у програму рада за ову годину, у складу са постојећим буџетом, предвиђена реализација 25 пројеката, 17 смотри, фестивала и манифестација и одржавање најмање шест семинара. Он је рекао да рад Завода  мора да се разликује од других културних институција, што ће бити јасно дефинисано у стратегији. „Завод је најпре едукативни центар, где се акценат ставља на истраживачки рад. Наша активност мора бити транспарентнија. Промотивна улога наших уметника како код нас, тако и у свету, чини нашу земљу препознатљивом и зато је потребно ојачати међународну сарадњу. Када су пројекти у питању није важан квантитет, већ њихов развојни и темељни основ, који треба да их чини квалитетнијима, а требало би да пројекти буду активацијски, како на пољу културе, тако и уметности", рекао је Копицл.

Током данашње посете, директор Копицл уручио је секретару Грујићу прво издање монографије „Културно наслеђе Војводине" на енглеском језику, припремљено у Покрајинском Заводу за заштиту споменика културе, уз подршку Покрајинског секретара за културу и јавно информисање.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs