Вести


Славиша Грујић посетио Завод за културу војвођанских Словака

Нови Сад , 10. јануар 2013.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Завод за културу војвођанских Словака .

Нови Сад , 10. јануар 2013. .

Нови Сад, 11. јануар, 2013. године - ПотпредседникВладе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујићпосетио је данас Завод за културу војвођанских Словака и сусрео се са директоркомМилином Слабинском и председницом Националног савета Словака Аном ТомановомМакановом. У разговору је било речи о досадашњем раду Завода, и о плановимаинституције која прати, промовише и унапређује културу, све облике стваралаштваи културно наслеђе словачке заједнице у нашој покрајини.- Наш данашњи сусрет је заправо радни састанаккоји је послужио да се боље упознам са досадашњим радом и са плановима Заводаза културу војвођанских Словака, јер се ради о области и институцији, које суод највећег значаја за нашу покрајину. Са стране Покрајинског секретаријата закултуру и јавно информисање упознавање са плановима Завода за културу супосебно значајни јер ће нам то омогућити да се и ми на најцелисходнији начинукључимо и подршком и неким нашим предлозима. Резултат овог састанка биће ииницијатива упућена Заводу за културу Војводине од кога очекујем да овеиницијативе и планове не само овог, него и свих других завода, инкорпорира усвој план рада и да пронађемо начин како да све те идеје међусобно прожмемо ипошаљемо поруку свим покрајинским заводима, стварањем једне заједничке идејекоја ће обухватити све оно најбоље у култури националних заједница нашепокрајине.

Завод закултуру војвођанских Словака је показао да има изванредне идеје а посебно ћуиздвојити издање „Словаци у Србији са аспекта културе" које је једноизванредно дело са много ширим могућностима и свеобухватнијег значаја ивредности. Како су Кошице, град у Словачкој, европска престоница културе,очекујем да ће не само војвођанске Словаке, него и Војводину и Србију, оваквипројекти тамо представити на најбољи начин. - рекао је Славиша Грујић. - Ми смонастојали да покрајинском секретару приближимо свеоно што нас чини препознатљивим, не само на нивоу наше етничке заједнице или уРепублици Словачкој већ и на ширем плану, јер наш портал, који на нашезадовољство, окупља и нову генерацију он-лине корисника, изнова посећујукорисници из целе Србије, али и из Чешке, Хрватске и Босне, Мађарске и другихземаља. Посебно смо заиста поносни на наше издање посвећено Словацима уСрбији са аспекта културе, јер се ради о модерном конципираном издању, сахиљаду фотографија. Планирамо већ и друго издање, у коме ће бити окупљено 35средина у нашој покрајини у којима живе и раде Словаци. - рекла је МилинаСлабинска.

Покрајинскисекретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић истакао је да ће заводиза културу у нашој покрајини и даље моћи да рачунају на подршку секретаријатајер култура наших етничких заједница, дух различитости, толеранције имеђусобног уважавања чини оно што Војводина јесте и што чини њено најлепше инајпрепознатљивије лице. Због тога ће пројекти у области културе битимаксимално подржани, посебно у делу који се односи на примену новихтехнологија, какве су дигитализација и електронске базе података, у очувању ипромоцији наслеђа и укупне културне и уметничке баштине свих житеља Војводине.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs