Вести


Славиша Грујић посетио општине Тител и Жабаљ,као и Завод за културу војвођанских Румуна

Зрењанин , 19. октобар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић посетио општине Тител и Жабаљ,као и Завод за културу војвођанских Румуна.

Зрењанин , 19. октобар 2012. .

Нови Сад/Тител/Жабаљ/Зрењанин, 19. октобар 2012.- Поводом обележавања 250 година Шајкашког батаљона 2013.године, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио општине Тител и Жабаљ.

Представници ове две војвођанске општине изразили су спремност да се обележавање два и по века Шајкашког батаљона одржи на један академиски начин, у чему је подршка како покрајинске, тако и републичке владе неопходна.
Прецизирајући циљеве и мисију овог јубилеја ресорни секретар је нагласио да ће Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање дати подршку, како институционалну, тако и финансијски у скалду са расположивим средствима. Када се мисли на институционалну подршку онда говоримо,истакао је Грујић, о укључивању у рад Орагнизационог одбора прославе, на чијем челу је помоћник секретара за културу и јавно информисање Милан Мицић, заједно са представницима Матице српске, Архива Војводине и Музеја Војводине и на медијску подршку Радио телевизије Војводине, која ће на ову тему урадити серијал докуметарних емисија.
- Оно што је важно је то да се одреди време почетка одржавања годишњице, као и њен крај, место и датум, јер је значајно укључити све оне општине које су биле део Шајкашког батаљона, а то је Тител, који је тада био штабско место и сва друга околна места- рекао је Грујић и додао да би било добро уприличити изложбу мурала, промоцију књиге о шајкашком батаљону, едуковати школску популацију кроз њима прилагођену литературу, а уз то урадити и пропратни туристички материјал.
Након посете Тители и Жабљу потпредседник Грујић посетио је и Завод за културу војвођанских Румуна у Зрењанину, где је разговарао са директором Завода Костом Рошуом и председником Националног савета румунске националне мањине Даниелом Петровићем.
Овом приликом Славиша Грујић упознао се са радом, активностима, издаваштвом румунске националне заједнице. Квалитетан рад на промоцији језика и културе Румуна у Војводини је синоним за рад овог Завода, који се са поноосм може похвалити бројним издањима у области очувања језика, писма, културе и информисања, тако да је у току и припрема новог речника српско-румунског и румунско-српског, који на овим прсторима није издаван у последње две деценије.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs