Вести


Славиша Грујић посетио општину Ириг

Нови Сад , 23. новембар 2012.
-A A +AСлавиша Грујић посетио општину Ириг.

Нови Сад , 23. новембар 2012. .

Нови Сад, 23. новембар 2012. године - Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио општину Ириг, где је разговарао са председником општине Владимиром Петровићем о актуелним проблемима из области културе, као и о пројектима из ове области које ова општина има у плану. Током данашње посете ресорни секретар обишао је и Михизову кућу у Иригу, затим кућу песникиње Милице Стојадиновић Српкиње у Врднику, као и врдничку „Касину". На крају је посетио и Цркву Светог Николе у Јаску, где су у току радови на реконструкцији крова, као и Дом културе у Јаску, који се такође реновира средствима Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство усмереним на рурални развој.


Након обилазака културно историјских институција секретар Грујић је рекао да Покрајинска влада и секретаријат на чијем је челу брину да свака војвођанска општина има оно што се зове култуна манифестација и њено обележје по којем је препознатљива. Тако је и општина Ириг позната по Михизовим данима, као и по постојању најстарије библиотеке на нашим просторима, а уз то ту је и Врдник са својом бањско-термалним лечилиштем, рудником, а изнад свега бих истакао постојање Фрушкогорских манастира, од којих је чак осам под окриљем ове општине. Због тога ћемо у складу са својим могућностима наставити да подржавамо све активности које се односе на развој културе и заштиту културних објеката и то на првом месту обнову и заштиту Михизове куће, а потом и куће Милице Стојадиновић Српкиње за коју не треба пуно средстава како би се сврстала у ред атрактивних култуно историјских знаменитости Врдника.
Владимир Петровић је истакао да иришка општина, иако има мало средстава максимално се труди да сваку манифестацију подржи. Оно што нам је жеља то је да се пројекат „Доситејеви дани" врати у ову општину јер је у њој неко време Доситеј Обрадовић живео и радио. Поред тога имамо и план да реконструишемо и вратимо сјај рибарском тргу у Иригу, где је пре више од два века био први рибарски еснаф, где су рибари износили на њега своје производе и одатле је разносили.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs