Вести


Славиша Грујић посетио 59. Међународни сајам књига у Београду

Нови Сад/ Београд , 30. октобар 2014.
-A A +AСлавиша Грујић посетио 59. Међународни сајам књига у Београду.

Нови Сад/ Београд , 30. октобар 2014. .

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић данас је посетио најмасовнију културну манифестацију у Србији и највећи сајам књига у региону, који се ове године одржава 59.пут за редом у Београду. Тачно 476 директних издавача и већи број страних издавача, ове године 72, а лане 48, налази се на овогодишњем сајму, где је почасни гост Кина.

Под слоганом "Време је за књигу", секретар Грујић је посетио штанд Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, на којем се свакодневно одвијају промоције нових издања и одржавају трибине и промотивни програми. На штанду се налазе издања на 11 језика, 17 издавача и од прошлогодишњег сајма књига до данас издато је више од 170 нових наслова. Реч је о књигама различитих жанрова на мањинским језицима које финансира Секретаријат за културу, а издавачи су и институције културе којима издавачка делатност није примарна. То су, између осталих, Завод за културу Војводине, као и заводи за културу националних савета Мађара, Румуна, Словака, Русина, Хрвата. На овом простору, такође се могу видети наслови објављени на македонском, украјинском, чешком и словеначком језику.

По речима потпредседника Грујића, посебни је задовољство видети да је штанд Секретаријата за културу и јавно информисање Покрајинске владе изузетно посећен, што је доказ да публика, која препознаје добру и квалитетну књигу на овом штанду препознаје њену вредност. Међународни сајам књига у Београду и јесте прилика да се покаже оно што су издавачке делатности националних заједница урадиле током целе године са једне стране, док са друге овде се транспарентно види управо та специфичност Војводине, као регије, у којој се постојање мултиконфесионалности, мултинационалности и види.

“Издања на 11 језика, 17 издавача и од прошлогодишњег сајма књига до данас издато је висе од 170 нових наслова оправдавају наш однос према томе, јер су овде наслови , који нас промовишу као земљу не само у регион, већ и много шире изван ње” рекао је секретар Грујић.

Током посете ресорни секретар посетио је издаваштво Матице српске, где је разговарао са председником др Драганом Станићем о даљим активностима и плановима рада најстарије српске књижевне, културне и образовне институције, која ове године обележава 150 година од пресељења из Будимпеште у Нови Сад.

По речима председника др Станића, ускоро из штампе излази очекивани “Атлас насеља Баната” ,као наставак капиталног издања, које је прошле године објављено ,а то је “Атлас насеља Срема”, како би следеће године из штампе изашао и “Атлас насеља Бачке”.

Секретар Грујић посетио је и излагаче “Агора” из Зрењанина, “Академска књига”, “Stylos” из Новог Сада , “Архипелаг” и “Clio”.

Кроз разговор је закључено да конкурси Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање усмерени ка издаваштву имају значајан утицај на издавачки програм, јер се број наслова повећава како из белетристике, лепе књижевности, стручне литературе, тако и значајних издања популарних светских хитова и пажљиво одабраних едукативних и креативних књига за децу.


Извор: ПС ѕа културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs